Vélemény: Felmorajlott a népek tengere …

Demonstráció Budapesten / 2024.02.16. / kép forrása: euronews.com

A közelgő választási kampányra hamarosan rákapcsoló kormánypárt nehéz napokon lehet túl, hiszen sokan gondolhatják úgy, hogy abban a kőkeményen zakatoló, amolyan perpetuum mobile jellegű, professzionális gépezetben, amelyet olyan gondosan meg-, és felépített a Fidesz, pár fogaskerék nem funkciószerűen dolgozott és ezáltal némi üzemzavar keletkezett.  

Amennyiben a közelmúlt eseményeit nézzük, akár joggal merülhet fel az emberben a fenti gondolat, hiszen a felsővezetői csapatot elhagyta Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit politikus, egykori igazságügyi miniszter, de még Balogh Zoltán is elköszönt az egyik vezetői pozíciójától. Nem kell politológusnak lenni ahhoz, sőt még nagyon járatosnak sem a hazai közéletben ahhoz, hogy tudjuk, ők mind a hárman erősen kötődnek a narancssárga alakulathoz, ezáltal bizony mondhatjuk, hogy a kormányhoz tartozó harcostársak véreztek el a közéleti harcmezőn. Az, hogy a lemondásuk önkéntes, irányítottan vezérelt, vagy esetleg szükséges áldozatok lettek egy kényes ügy végén jó kérdés, de tényszerű, hogy nem jött jókor ez az egész kalamajka sem az időzítés, sem pedig a nimbusz szempontjából. Az is érdekes aspektus lehet, hogy vajon tényleg ők-e az igazi felelősök, vagy csak golyóstollak voltak a kirobbant botrány ügyében és elvitették velük a balhét. Persze megközelíthetjük úgy is, hogy hibáztak, elismerték és vállalva a felelősséget lemondtak. Csakhogy azt már megtanultuk ebben a fene nagy demokráciában, hogy a politikában semmi sem fehér vagy fekete, minden sokkal árnyaltabb.

Mindezek a történések és persze a kiváltó okok (nem)kicsit felkavarták a politikai állóvizet és a nép tűrőképességén is túlnőtt, hiszen egyrészt a médiafelületek is gondoskodtak arról, hogy ezek ne legyenek amolyan csendes visszavonulások, de maga a kiváltó ok is erősen megkarcolta azt a bizonyos határt. A gyermekvédelem és ahhoz kapcsolódó területek olyan sarkalatos pontok, amelyek megsértése esetén nincs kegyelem senkinek. Ezt nem mellesleg maga Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette egy facebook videójában a lemondások közepette, bár akkor azért már némileg morajlott a népek tengere, de legalább maradt nyoma annak, hogy bizony a tetteknek következményei vannak a Fideszben is, amit vállalni kell.

A teljes történethez tartozik, és újabb hullámokat generált az is, hogy végigsöpörtek az országon Varga Judit volt férjének, Magyar Péternek a kritikus gondolatai és azok befészkelték magukat az emberek fejébe, amelyek picit (még ha olykor árnyaltan is) de az ő szemszögéből rávilágítottak olyan vezetőpolitikai háttérdolgokra, amelyek eddig nem igazán voltak terítéken. Hogy mondanivalójának vannak-e tényszerű, igazságos alappillérei megint más kérdés, gyakorlatilag mindenki szabadon eldöntheti hisz-e neki, vagy sem, de az tény, hogy biztosan okozott jó pár kemény percet a kormánypárt kommunikációs és stratégiai csapatának és könnyen elképzelhető, hogy még fog is, amennyiben úgy dönt, hogy meglovagolja a képzeletbeli facebookos lájkbajnokságot. Az, hogy ő magányos harcos marad-e, vagy esetleg lesznek-e követői jó kérdés, de az azért felsejlik, hogy amennyiben létezik valamiféle íratlan hallgatási egyezmény az említett politikai körökben, az bizony részéről már tárgytalan.

Mindezeket megspékelte az a nagy demonstráció, amit a fővárosban több tízezres tömeg részvételével tartottak pénteken. Mondhatjuk akár világszabadalomnak is, hiszen nem nagyon volt még olyan a glóbuszon, hogy egy adott ország influenszerei egy ilyen nagyságú, és politikai töltetű háttéranyaggal is bíró tömegdemonstrációt hozzanak össze, főleg pár nap alatt. A hívószó az Odakint most szörnyek járnak – kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel került a köztudatba, de azért ha követte az olvasó a beszédeket, hát bizony ott volt kemény politikai kritika is.

Mindettől függetlenül ebből az eseményből le lehet vonni akár azt a tanulságot is, – nem megbántva ezzel az ellenzéki politikai pártokat- hogy úgy tűnik az erő, az összefogás és a szolidaritás már leginkább a pártoktól független civilekben rejlik, akik manapság komolyabb kihívást, gondot és ellenfelet jelentenek a kormányzópártoknak, mint bármely ellenzéki tömörülés. Pár népszerű online tartalomgyártó véleményvezér, akik maguk mellé tudnak álltani zenészeket, művészeket, közszereplőket és főként az állampolgárok sokaságát, bizony intő jele lehet annak, hogy ők lehetnek egyszer azok, akik esetleges politikai szerepvállalásuk esetén amolyan újabb hazai reformerek lehetnek. Persze, azért ne menjünk el az mellett, hogy most egy érzékeny és kényes téma volt a hívószava ennek a demonstrációnak, ami sok embernél verte ki joggal a biztosítékot, azonban érdemes feltenni azt a kérdést, hogy vajon pusztán politikai ellenzéki szerepet vállalva, ugyanez a csapat megtudna-e mozgatni ennyi embert.

Hogy meddig tart és hova vezet ez a napokban kitört népi cunami az megjósolhatatlan, azonban jelzés értékű, hogy bizony a tengeren nem mindig lehet nyugodtan hajózni, mert az nem mindig csendes, olykor jönnek a hullámok, amit sok esetben akár vihar is követhet.

 

 

 

via Leczovics Zsolt