Változási tilalmat rendelt el a soproni önkormányzat a Kutyahegyen

Forrás: E-Közmű portál / e-epites.hu

Március 8-án pénteken reggel rendkívüli közgyűlést hívtak össze Sopronban, a városvezetők változási tilalom elrendeléséről döntöttek, melyre zárt ajtók mögött kerülhetett sor.

A kihirdetett rendelet szerint a a Szőlőskert utca (8094/7 hrsz.) – Molnár László utca és a meglévő belterületi határvonal (0752/61 hrsz.) által lehatárolt tömbre vonatkozóan született meg a döntés. A jogszabályok szerint a helyi építési szabályzat, illetőleg a szabályozási terv felülvizsgálatának időszakára – legfeljebb három évre – az önkormányzat rendelettel változtatási tilalmat írhat elő. Legutóbb erre az aranyhegyi városrész kapcsán került sor, hiszen a jogalkotói szándéktól eltérően történtek telekalakítások és ingatlanfejlesztések az érintett területen.

A törvény értelmében változtatási rendelhető a településrendezési feladatok megvalósítása, továbbá a természeti, környezeti veszélyeztetettség megelőzése érdekében rendelhető el egy adott területre.

A változtatási tilalom alá eső területen telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más értéknövelő változtatást az életveszély elhárításán kívül végrehajtani nem szabad.