Továbbra is a Kisalföld a legolvasottabb megyei napilap

Hosszú ideje kitartóan őrzi első helyét a Kisalföld nyomtatott újság, a Győr-Moson-Sopron vármegyei napilap az eladott példányszámok tekintetében, ami a vidéki lapokat illeti. Országosan a Blikk a legolvasottabb a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) 2022-es hivatalos adatai alapján.

A hírről maga a Kisalföld internetes kiadása számolt be, miszerint a megyei napilap a második legnagyobb példányszámú napilap az országban. A Matesz adatait elemezve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt írta: a Kisalföld 31.090 napi eladott példányszámmal áll a második helyen.

Kisalföldnél csak a Blikkből fogy több, de azt az egész országban veszik, míg a megyei lapokat jellemzően csak a helybeliek. Míg az egyik bulvárlap megelőzi, addig a Bors alulmúlja a térségi újságot. Hiába az erősődő online jelenlét és a terjedő digitalizáció, a fejlettebb nyugat-magyarországi régiókban fogy a legtöbb vármegyei újság. A szomszédos nyugati vármegyék lapjai szintén a legjobbak közt szerepelnek . Mutatjuk a legjobban teljesítő öt napilapot és eladási adataikat:

  • Blikk             48.192 db
  • Kisalföld       31.090 db
  • Bors              25.256 db
  • Vas Népe      23.123 db
  • Zalai Hírlap  22.352 db

A nyomtatott sajtót hosszú ideje temetik, a példányszámok valóban csökken, de a Kisalföld mindig is a rangsor élén állt. A Mandiner 2011-ben arról írt, a Kisalföld a legtöbb példányban fogyó közéleti napilap, megelőzve a Népszabadságot és a Magyar Nemzetet is. A Kisalföldből akkor 68 ezret, a Blikkből 180 ezret adtak el naponta.

Varga Ottó a lap főszerkesztője úgy értékeli, a megyei napilap az itt élők identitásának része, igyekszünk ezt a kötődést folyamatosan fenntartani, és megszolgálni a bizalmat. Remélik, hogy az olvasók értékelik ezt a munkát, és a több mint 70 éve ezt a megyét szolgáló Kisalföld még nagyon sokáig betöltheti vezető szerepét.

Fotó forrás: kisalföld web / archívum