Sopron környékén esett a legtöbb eső, még maradnak a viharos széllökések

Fotó: cyberpress.hu

Napok óta tart a kiadós hideg időjárás, de jó hír azoknak, akik fáznak, tartós csapadékra már csak hétfőn lehet számítani és a szél is lassan veszít erejéből.

Kitart a kánikulából hirtelen téliesre fordult időjárás, vasárnap is folytatódik a borongós idő. A HungaroMet tájékoztatása szerint még többfelé várható időszakos, váltakozó intenzitású eső, illetve szitálás. A Dunántúlon a szél is veszít erejéből, de csak lassan, és még az esti órákban is előfordulhatnak erős, viharos széllökések. A hőmérséklet nappal 12 fokig emelkedhet.

Vasárnap reggelhez képest az elmúlt 24 órában Sopronnál 29 mm, Fertőrákosnál 43 mm-es csapadékösszeget mértek.

A milliméterek még holnapig sokfelé gyűlnek, hétfőn lehet összegzést adni a ciklonról, de már most látni számokat. Térségünkben a négynapos csapadékösszeg 90 mm, Sopron felett öt nap alatt 105 mm, Fertőrákosnál 130 mm, a járás déli részein 119 mm eső esett. A szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiséget meghaladó mértékről van szó, sőt a mért időszakban itt esett a legtöbb csapadék országos viszonylatban.

A mért legmagasabb széllökés Sopronnál 88 km/ó volt az elmúlt 24 órában.

A viharos időjárás az utóbbi időben sok munkát adott a kárelhárításban résztvevőkhöz, jellemzően kidőlt fákhoz, vezetékben fennakadt ágakhoz, megtelt vízelvezetőkhöz riasztották a tűzoltókat.