Persze dolgoznak, mert jönnek a választások! Ja, nem: 660 utcából 100-at újítottak fel öt év alatt

Építés alatt a 8647-es soproni északnyugati elkerülő út 2023. februárjában / Fotó: cyberpress.hu

Közkeletű érvelés bármilyen választások közeledtével a szavazók manipulálására fogni az önkormányzati, állami fejlesztések időzítését, és nagy általánosságban nem is lenne demagóg állítás. A politikusok előszeretettel bocsátkoznak ígérgetésbe, és gyakran tényleg a választásokra ütemezik az átadásokat is. Sopronban azonban más a helyzet, már ami az út- és járdafelújításokat illeti biztosan más a helyzet. Ha gyakran járjuk a Sopront keresztül-kasul, akkor a Jereván-lakóteleptől az Aranyhegyig, Bánfalvától a Lővérekig az elmúlt években mindig tapasztalhattuk valamilyen közberuházás jelét az utakkal összefüggésben.

Sopronban nagyjából 2017-re tehető az a több ütemből álló útfelújítási program indulása, melyet mindig újabb és újabb milliárdos keretösszegű fejlesztési csomag követett:

az évek óta folyamatos, egymásra építkező útfelújítási programok következtében a város úthálózatának jelentős része megújulhatott.

Bár évekkel korábban magunk is próbáltunk számszerű adathoz hozzájutni az önkormányzaton keresztül, nem jutottunk eredményre. Tény azonban, hogy nincs olyan városrész, ahol ne lenne új aszfaltburkolat. De nem csak a legkritikusabb szakaszokon végezték el a szükséges munkát. Sopron közterületi jegyzéke, azaz a város összes utcájának száma bő 660-at tartalmaz,

ebből a 660 utcából csak az elmúlt öt évben közel 100 újulhatott meg.

A konkrét számot dr. Farkas Ciprián polgármester ismertette Facebook-oldalán, aki úgy kommentálta, csak 2019-től napjainkig közel 100 utcát újítottak fel és városszerte 890 db új parkolót hoztak létre. A városvezető arról is írt, hogy a program első körben egy 400 milliós ütemmel folytatódik.

Bár kilométer arányosan összehasonlítani nem tudjuk, érdemes megemlíteni, hogy a teljes városi úthálózat mintegy legalább 15%-a újult meg egyetlen ciklus alatt.

Összehasonlításképp, Szombathelyen a sopronihoz hasonló számban vannak közterületek, a közel 680 útból bő 30-at újítottak fel öt év alatt. Győrben több mint ezer közterületet tartanak nyilván, ez 750 km-es úthálózatot tesz ki, ebből 40 kilométert újítottak fel négy év alatt.

Ez azt jelenti, hogy míg a két szomszédos nagyvárosban nagyjából öt százalékban, addig Sopronban háromszor akkora arányban újultak meg utak.

Nyitókép illusztráció!