Óvodai fejlesztéseke, játszóterekre, önkormányzati ingatlanok és temetők felújítására nyertek a soproni térség kistelepülései

illusztráció

A soproni székhelyű választókerület minden harmadik kistelepülése részesült a Magyar Falu Program legutóbbi támogatói döntésében, melyet az önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzésekre írtak ki. Az évek óta sikeresen futó vidékfejlesztési programban ezúttal több mint ezer kisváros és község pályázata nyert.

A 2018-ban meghirdetett Magyar Falu Program keretében már öt éve írnak ki pályázatokat kistelepülési önkormányzatok, egyházközségek, civil szervezetek számára. Eddig 35 ezer nyertes pályázat született, így 320 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője április elején Facebook-oldalán ismertette, a Győr-Moson-Sopron vármegyei 4. számú választókerület 10 települése összesen több mint 130 millió forintos támogatást kap. A kistelepülések előtt hat pályázati kategória állt nyitva. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elárulta, a legnagyobb érdeklődés az épületfelújítások iránt volt.

Az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, faluházak korszerűsítésén túl tanya- és falugondnoki busz beszerzésére, kommunális eszközök vásárlására, játszótér építésre, temetőinfrastruktúra fejlesztésre és önkormányzati feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére nyerhettek forrást az önkormányzatok. A kormánybiztos ismertette, miután a közfoglalkoztatottak elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, a korábban általuk végzett feladatok nagy részét az önkormányzatok egyre inkább gépesítik, ezért növekedett az igény a közterületek rendben tartására szolgáló eszközök vásárlására.

Fertőd és Fertőszentmiklós városa óvodai játszóudvart vagy közterületi játszóteret fejleszthet, előbbi közel 6, utóbbi 4,3 millió forintból. Harkán az óvoda épületének korszerűsítésére csaknem 30 millió forintot fordíthatnak, míg a fertőszéplaki óvodai játszóudvar vagy közterületi játszótér közel 6 millió forintos forrásból bővülhet. Gyalókán majd 6 millió forintból a temető kisléptékű infrastrukturális javítását érhetik el. Nagycenken 49,9 milliós óvodai felújítás jöhet, Nemeskéren pedig 6,9 millió forintból egy önkormányzati ingatlan felújításán dolgozhatnak. Pinnyén közel 10 millió, Undon bő 14 millió forintot fordíthatnak ugyanezen feladatokra.

A döntések kapcsán Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy míg korábban a kistelepülések népességcsökkenéstől szenvedtek, most már a falu az, ahol emelkedik a kisgyermekek száma, tehát “van értelme a falvak támogatásának”. Valószínűleg még az idén újabb pályázatot írnak ki – jelezte a kormánybiztos.

döntési lista: kormany.hu