Nyitott kapukkal várja a véradókat a Líceum

Véradás a Líceumban / fotó: 2023. bdeg

Nemcsak az iskola nagykorú diákjai és munkatársai adhatnak vért március 11-én a Líceumban, mindenkit örömmel fogad a gimnázium, aki segíteni akar.

A Líceum idén is helyet ad a vérellátó szolgálat kihelyezett véradásának. Március 11-én 14 és 17 óra között bárki betérhet a földszinti  tornaterembe, ami ezen a délutánon véradó állomássá alakul. A gimnázium hagyományai közé tartozik, hogy a 18. életévüket betöltő diákjainak lehetőséget ad első – kicsit ünnepélyes – véradásának, de az akcióhoz az iskola munkatársai, a szülők, nagyobb testvérek is csatlakoznak – mintegy példát mutatva a fiataloknak. Ezzel a lehetőséggel természetesen mindenki élhet, az iskola örömmel fogad minden véradót.

Bárki nyújthatja tehát a karját ezen a délutánon, aki több mint ötven kiló, hatvan év alatti és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz másra nincs is szükség, mint a TAJ-kártyára, a személyigazolványra és a lakcímkártyára.

A semmivel sem pótolható emberi vér rendkívül fontos a gyógyításban. A Vöröskereszt adatai szerint évente 400-500 ezer betegnek van szüksége vérre. A magyar egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 ezer véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség.

“A fiatalokat a segítségnyújtásnak erre a formájára is meg kell tanítani, s ez leginkább példaadással megy” – vélekedik Radasics Csaba, a Líceum tanára. Ő az elsők között fogja a karját nyújtani.