Népharag zúdult az illetékesekre a Patak utcai fák miatt, de még végleges döntés sincs

Fotó: cyberpress.hu

Villámként terjed a híre a közösségi médiában annak, hogy a soproni Patak utca közterületi fái kivágásra várnak. A helyi Facebook-csoportokban névtelenül megjelent értesüléseket sokan tovább osztották, véleményezték, de az utcában élők is megjelentek saját álláspontjukkal. A legtöbben azonban az illetékest keresik, jelentjük megtaláltuk.

Sokak fejezték ki nemtetszésüket a hír hallatán, miszerint eltűnnek a Patak utca két oldalán álló hatalmas ostorfák. Egyik hozzászóló szerint Sopron egyik legszebb utcája veszik kárba, más visszataszítónak tartja a leendő utcaképet. Többen is annak adtak hangot, hogy ezt nem szabad hagyni, és összefogást sürgettek a fák megmentéséért. Mások szerint a “vezetőség undorító“, de csupán néhány olyan kommentelő volt, aki az információ forrása felől érdeklődött, de hiteles alátámasztással senki sem rukkolt elő. Nem véletlenül, hiszen az információ magját egy anonim bejegyzés adta.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata ez ügyben úgy tájékoztatott, hogy a Patak utca lakói széles körben kérték a túlnőtt fasor kisebb növésű fákra történő cseréjét, mert a jelenlegi egyedek kárt tesznek az épületekben, valamint zavarják a lakók életét.

Az önkormányzat illetékesei, szakértők bevonásával vizsgálják a kérést – írják tájékoztatásukban, melyet a  hivatalos közösségi oldalukon is megjelentettek.

Fotó: cyberpress.hu

Azt mindenesetre szemügyre vehette tudósítunk is az utcát járva, hogy a fák gyökerei a járdát felnyomták. Úgy tudjuk ez a kisebb probléma, a gyökerek a lakóingatlanok pincéiben is kárt okoztak már, megrongálták a házakat. Mivel döntés még nem született, így elhamarkodott a fentiekhez hasonló ítéletet mondani. Amennyiben valóban alátámasztja  szakvélemény a kivágás szükségességét, úgy minden bizonnyal ezt az utcában élők megelégedéssel fogadnák. Egy utcabeli a Facebookon is jelezte, hogy máshogy látja a dolgokat mint a többiek.

“A Patak utcai régi lakói örülnek, hogy kicserélik a túlnőtt fákat” – kezdte mondandóját.

“Más gyönyörködni bennük séta közben, egészen más a ĥázakba is beköltözött gyökérzettel együtt élni! Ebben az ügyben nem kell politikát keresni” – tette hozzá a Patak utcai hölgy.

Egy Bercsényi utcai lakos is osztotta a véleményt, mint írta: “A Bercsényi utcában is ez volt. A fák sajnos betegek voltak. Veszélyeztették a saját tulajdonú házainkat. Én is sajnáltam a fák által adott árnyékot, de sajnáltam volna a házamat is. Aki elolvassa és gondolkodik egy kicsit, talán megérti hogy van az a helyzet mikor dolgokat el kell engedni és nem sorfalakban kell gondolkodni.”

Ahogyan a Patak utcában tudni vélik, amennyiben kivágnák a fákat, úgy azokat pótolnák újakkal. Elképzelhetőnek tartjuk azt is, hogy mindez az útburkolat és a járda felújításával is járna, így összességében az infrastruktúra javítása és a fák cseréje ellentételezné a történéseket.