Német nyelvtanfolyamot indítanak óvodai dolgozóknak Bécsben

Forrás: Filmspektakel

Az osztrák szövetségi kormány új intézkedéssel próbál enyhíteni az oktatási-, nevelési intézménykben fellépő létszámhiányon. Az integrációs alap és az óvodafenntartók finanszírozásában német nyelvtanfolyamot indítanak a munkavállalók, elsősorban a bécsi óvodai asszisztensek számára.

A wien.orf.at tudósítása kiemeli, szakérők az óvodákat tartják a társadalmi beilleszkedés legfontosabb állomásának. Az integrációban a nyelvnek különösen fontos szerepe van, még az óvodás csoportok között is.

A támogatott nyelvtanulás célja, hogy az alkalmazottak elérjék a munkájukhoz szükséges C1-es nyelvi szintet. Komoly perspektívát látnak a külföldről Ausztriába érkező szakemberek bevonzásában is. Jana Lutter, a szakképzett munkaerő integrációs szolgálatának munkatársa szerint ez egy kincsesbánya, amelyet ki kell aknázni.

Ez évek óta nem történt meg, magyarázta Susanne Raab (ÖVP) integrációs miniszter: Most integrációs kötelezettségekkel dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy aki Ausztriába jön, annak kötelessége megtanulni németül. Ellenkező esetben a tartományoknak lehetőségük lenne a szociális juttatások csökkentésére. Raab szerint ez a helyes lépés, hiszen a német nyelv elsajátítása a kommunikáció, az integráció, valamint a tanulmányok és a munkaerőpiacon való integrálódás lehetősége. Arról is beszélt, hogy a gazdaságilag nehéz időkben kulcsfontosságú, hogy képzett szakembereket vonzanak külföldről a saját munkaerőpiacukra.

A program keretében száz külföldi számára biztosítják a nyelvtudás lehetőségét kínáló kurzust, hogy a szükségletekhez igazodva feltöltsék az üres pozíciókat.