Miyawaki minierdőt ültettek Sopronban, nem sok ilyen van még az országban

Fotó: Tudósító, köszönjük!

Városi erdővel gazdagodik Sopron, egy úgynevezett Miyawaki minierdőt telepítettek diákok segítségével a Csengery utca, Arany János utca és Király Jenő utca közé eső szakaszán. A kihasználatlan zöldterület átalakulásával, a Miyawaki-módszer alkalmazásával néhány év alatt erdőszerű formát ölt a növényvilág.

Nem csak, hogy tízszer olyan gyors növekedést ígér, de harmincszor sűrűbb is, mint egy hagyományos erdő. Kis területen nagy biológiai sokféleséget tartalmaz, a botanikus szerint egy lenyűgözően összetett ökoszisztéma, amelyek önfenntartó növénytársulássá érik.

Fotó: Tudósító, köszönjük!

Ilyen mini erdőket városi környezetben telepítenek, a főváros mellett eddig két bajai, egy büki helyszínen tudni ilyen létesítésről. A soproni így országosan is ehhez a kevés egyedülálló kezdeményezéshez tartozik, melynek Japán az eredete. A minierdő feltalálójáról elnevezett Miyawaki azért is telepítik a városok, hogy segítsék a klímacélok elérését és a városok élhetőbbé tételét.

Fotó: Tudósító, köszönjük!

A zöld szigetet Lobenwein Norbert, a Sopronfest alapítója, Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke és Farkas Ciprián polgármester adta át a fesztivál részeként.

Fotó: Tudósító, köszönjük!