Mindszenty Emlékérmet kapott a nyugalmazott sopronkőhidai parancsnok

A Mindszenty Emlékérem díjazottai Lezsák Sándorral, balról az első Fülöp István András bv. ezredes / Fotó: ZAOL

Március 24-én Zalaegerszegen ünnepélyes keretek között vehetett át Mindszenty Emlékérmet Fülöp István András nyugállományú bv. ezredes. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön korábbi parancsnokának.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944 márciusában nevezték ki Mindszenty Józsefet veszprémi püspökké, még ennek az évnek a végén háborúellenes megnyilvánulásai miatt őrizetbe is került. December 23-27. között kispapjaival együtt Sopronkőhidán raboskodott.

A Mindszentyneumban megtartott rendezvényen a vendégek megtekinthették a Mindszenty-életutat, valamint az egyházüldözést bemutató kiállítást, ezt követte a díjátadás.

Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja a volt parancsnokról tartott laudációban elmondta, hogy 2011. március 19-én Mindszenty József-emlékszobát és -emléktáblát avattak a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, a szentmise után Mindszenty-emlékkiállítás és szobortárlat nyílt, továbbá átadták a Mindszenty József egykori sopronkőhidai zárkájában kialakított, a bíboros hercegprímás személyes tárgyait bemutató emlékszobát. Ettől kezdve az intézetben rendszeresen, minden évben megemlékeztek Mindszenty József fogvatartásáról. A Mindszenty József bíboros születésnapjához kapcsolódóan márciusban megrendezett megemlékezések, szentmisék, konferenciák Fülöp István Andráshoz kötődtek, aki ötletgazdája és megvalósítója volt ezen eseményeknek. Bár ez nem tartozott a közvetlen feladatkörébe, mégis küldetésének tekintette a diktatúra alatt politikai okokból elítélt fogvatartottak emlékének megőrzését, ápolását.

Soós Viktor Attila méltató beszéde végén megköszönte Fülöp István András bv. ezredesnek, hogy Mindszenty József és az egykori politikai elítéltek emlékét ápolta, a nekik járó tisztelet megadását nagy odaadással és elkötelezettséggel végezte.

A Mindszenty Társaságot 2004. március 5-én alakították meg azzal a céllal, hogy Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása emlékét megismertessék, teljes életútjának feltárását elősegítsék, egészséges kultuszát ápolják a hazai és a nemzetközi közvéleményben, kiemelten hangsúlyozva erkölcsi nagyságát és szilárd példaadását, ezzel is szorgalmazva boldoggá-, szentté avatását.

A Mindszenty Társaság évente három alkalommal ülésezik a bíboros életútjában jelentőséggel bíró települések, helyszínek valamelyikén, és ezen alkalmakkor adják át a Mindszenty Emlékérmet és okleveleket – ez most is így történt.

Fülöp István András, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egykori parancsnoka mellett az ünnepségen, Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora, valamint a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója vehette át a Mindszenty Emlékérmet.