Márciustól változik a tarifarendszer a közösségi közlekedésben

Fotó: cyberpress.hu archívum

Március elsejétől változik a tarifarendszer az állami közlekedésben, a vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérletet megszüntetnek – jelentette be Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden debreceni sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek: a vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

A 65 év felettiekhez hasonlóan a 14 év alattiak számára ingyenessé teszik a közösségi közlekedést a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a GYSEV járatain.

Jelezte azt is, hogy az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd. Megszűnnek az igazolványok, így a közalkalmazottak, oktatásban és egészségügyben dolgozók a korábbi pecsételős rendszere is. Számukra regisztrációt követően korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel. A 14 és 25 év közöttiek 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet és bérletet. A 90 százalékos kategóriában utazók (nagycsaládosok, fogyatékkal élők) számára ingyenessé teszik a tömegközlekedést.

A Budapest-bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják.

MTI nyomán