Lemondott Novák Katalin és Varga Judit is

Országház / fotó: Leczovics Zsolt - cyberpress.hu

Novák Katalin köztársasági elnök szombat délután bejelentette lemondását, amit követően a pedofilbotrányt kiváltó elnöki kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit is visszaadta képviselői mandátumát. Utóbbi így nem lesz az EP választások Fidesz színeiben induló képviselőinek listavezetője sem. Ezekkel még nem ért véget a szombati lemondási hullám, hiszen Magyar Péter (Varga Judit exférje) is bejelentette, hogy a mai napon benyújtja lemondását az állami társaságokban betöltött pozícióiról, amelyek a Magyar Közútnál betöltött igazgatósági tagságot, a Volánbusz vezetőségének tagságát és úgy tudjuk a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságot is jelenti. 

A lemondások előzményei között szerepel, hogy kiderült, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. A férfit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat. Igaz, magát a kegyelmi döntést Novák Katalin hozta államfőként, de azt az akkori igazságügy-miniszternek, Varga Juditnak is ellenjegyeznie kellett, ezért dönthetett úgy, hogy ez esetben ő is lemond.

Novák Katalin videóüzenetében lemondását indokolva többek közt kitért arra, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. elmondta, hogy tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Mint mondta ebben hibázott, mert a kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen, márpedig itt nincs és nem is lehet kétely. Hozzátette, hogy soha nem adna kegyelmet annak, akiről azt gondolja, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz. Így volt ez akkor is, így van ez ma is! Novák Katalint 2022-ben választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, aki Áder Jánost követte az államfői székben.

Varga Judit közösségi oldalán azt írta, hogy a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Ő folytatta azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalja és ezáltal visszavonul a közélettől, lemond az országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

Magyar Péter pedig keményen és frappánsan fogalmazott a lemondásainak okairól, amit facebook oldalán fejtett ki:

 

A mai napon benyújtom a lemondásomat mindkét állami társaságban betöltött pozíciómról. Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak.

Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak.

Sokáig hittem egy ideában, a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban és sok évig próbáltam a magam szerény eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. De az utóbbi évek során szép lassan és ma végképp rá kellett jönnöm, hogy mindez valóban csak egy politikai termék, egy cukormáz, ami csupán két célt szolgál, a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését.

Hiszem, hogy Magyarország nem a Rogán Antalok, nem az oligarchák és még csak nem is pár befolyásos család országa, hanem a Hunyadi Jánosok, Széchenyi Istvánok, Semmelweis Ignácok, Bethlen Istvánok, Radnóti Miklósok, Slachta Margitok, Márai Sándorok, az 56-os szabadságharcosok, a Ludas Matyik és minden jóravaló magyar hazája.

12 éves korom óta a fülembe csengenek az első szabadon választott miniszterelnökünk szavai: “Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.”

Ne féljetek! Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké.

 

JÓ TUDNI: 

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg.

AZ ÚJ ÁLLAMFŐ MEGVÁLASZTÁSÁIG AZ ELNÖKI TISZTSÉGET IDEIGLENESEN AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE, JELEN ESETBEN KÖVÉR LÁSZLÓ LÁTJA EL. AZ Ő HELYÉT PEDIG A VISSZATÉRÉSÉIG VALAMELYIK HELYETTESE TÖLTI BE.

Az új államfőt a korábbi elnök megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani. Az új államfő megválasztását jelölés előzi meg, amelynek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges.