Legalapvetőbb választási szabálynak sem felel meg a Sovány Endre-féle kampányplakát

Fotó: cyberperss.hu archívum

Egy kifogás miatt kellett május végén összeülnie a soproni választási bizottságnak, amiből az derül ki, hogy egyes jelöltek plakátjairól hiányzik az impresszum.

A beadványozó szerint Sopronban több olyan önkormányzati választással kapcsolatos plakátot is kihelyeztek, amelyek nem tartalmaznak impresszumot. Márpedig a választási eljárásról szóló törvény világosan kimondja, hogy a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személyt a plakáton fel kell tüntetni. Ilyen impresszum nélküli plakáton a Momentum Mozgalom jelöltjei szerepelnek: Pál Csaba, Nagy Zsuzsanna, Németh Ferenc, Zsákai Zoltán Gábor, Pusker Tamás, Sovány Endre, Marton Jánosné, dr. Kónyi-Kiss Gáborné, Németh Imre, Major Gyula, Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, Orbán Zsuzsanna Judit képviselőjelöltek.

A helyi választási bizottság a kifogását megvizsgálta, és rögzítette, hogy a plakátok elhelyezése sérti a választási törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Azonban azt is leírták döntésükben, hogy a beadványozó nem bizonyította állítását, mely szerint a plakátok kiadásáért a Momentum Mozgalom felelős. Elképzelhető, hogy a jelöltek együttesen, netán külön-külön lennének felelősek, de impresszum hiányában a felelősség kérdését a bizottság nem tudja megállapítani. Indoklásuk szerint mert bár a jelölőszervezet is támogatja a jelölteket, önmagában ez a körülmény nem elegendő az adathiány nevezettek terhére való megállításához. Bizonyítás hiányában marasztaló rendelkezés sem hozható, így a kifogást végső soron elutasították.