Köztulajdonba kerül a cinfalvi / siegendorfi cukorgyár

Burgenland és a tartományi ingatlankezelő vállalat megvásárolja az egykori cukorgyárat Siegendorf (Cinfalva) ipari övezetében. További részleteket nem árultak el a befektetéssel kapcsolatban.

Az orf.at ismerteti, az akkori Magyarországhoz tartozó cinfalvi cukorgyárat 1853-ban építtette a bajor származású Conrad Patzenhofer. 1977-ben a család eladta az üzemet a Tulln cukorgyárnak, majd 1988-ban bezárták a határmenti településen fekvő cukorgyárat. Akkoriban egy hulladékégető üzem építését is tervezték a helyén, de ez a heves tiltakozások miatt meghiúsult.

1992-ben Anton Krobath vásárolta meg a területet, aki termelőcsarnokokat és lakóparkokat létesített. A gyár külterületén lévő telket eladták. 2002-ben például a Siemens elektronikai gyárat nyitott, amelyet később egy vezetői kivásárlással a Melecs vett át. Az elmúlt években a cukorgyár környékén további területeket értékesítettek, így bevásárlóközpont jött létre és több vállalat is betelepült az ipari övezetbe.

Az ipari park ügyvezető tulajdonosa, Maria Krobath az értékesítéssel kapcsolatban nem osztott meg részleteket a tartományra hivatkozva.

Szóbeszédek azonban vannak, a környéken élők és az Ausztriába ingázók jól ismerik a cukorgyár környékét, a nagy forgalmú Bécs – Sopron B16-os országút az ipari létesítményt szeli ketté. A bvz.at számba szedte a pletykákat, mely szerint a Burgenland Energie létesíthet telephelyet vagy az A3-as autópálya meghosszabbítása miatt van szükség az ingatlanra. Megkeresték a tartományi áramszolgáltatót, aki azonban elzárkózott a költözéstől. Nekik már van irodájuk Siegendorfban, és számos további helyen a tartományban.

A tartományi ellenzék, az ÖVP és az FPÖ nemtetszésnek adott hangot: kritikát fogalmaztak meg a vélt 18 milliós eurós (6,9 milliárd ft) vételárral kapcsolatban, és nem tartják elfogadhatónak az ezzel kapcsolatos titkolózásokat.