Kanyaró fertőzésre figyelmeztet a felső-ausztriai tartományi kormány hivatal

illusztráció / fotó: Sonnentherme Lutzmannsburg
Fontos felhívást tett közzé a bvz.at, amely arról szól, hogy akik 2024. február 19-én a Sonnentherme Lutzmannsburgban vagy a Hotel Sonnenparkban tartózkodtak, és nem kaptak korábban teljes körű kanyaró elleni védőoltást, ellenőrizzék egészségi állapotukat, mert bebizonyosodott, hogy a fenti napon az említett helyen tartózkodott egy felső-ausztriai személy, akiről bebizonyosodott, hogy kanyaróval fertőzött.

.

.

A felhívás a felső-ausztriai tartományi kormány hivatalának tesz eleget, amelyben kitérnek arra is, hogy kanyaró esetében a fertőzés és az első tünetek megjelenése közötti idő (lappangási idő) nyolc és legfeljebb 21 nap. Ezért minden olyan embert, aki 2024. február 19-én a lutzmannsburgi Sonnentherme Lutzmannsburgban vagy a Hotel Sonnenparkban tartózkodott, és nem rendelkezik a kanyaró elleni oltással, az figyelje egészségi állapotát, és ha olyan tünetek jelentkeznek, amelyek kanyarófertőzésre utalhatnak, ne essenek pánikba, maradjanak otthon és telefonon vegyék fel a kapcsolatot a házorvosukkal, aki tájékoztatja őket a további  teendőkről.

.
.

Milyen tünetekkel jár a kanyaró?

A kanyaró tünetei általában 10-12 nappal a megfertőződést követően jelennek meg:

  • Az első tünetek a megfázásra hasonlítanak, orrfolyással, köhögéssel és nem magas lázzal;
  • A szemek kivörösödnek és fényérzékennyé válnak;
  • A harmadik és hetedik nap között akár 41°C-os láz is kialakulhat;
  • Jellemzően 4-7 napig tartó, vörös kiütések jelennek meg, amelyek az arcon kezdődnek, majd az egész testre kiterjednek;
  • A fentiek mellett előfordulhatnak apró fehér foltok az ínyen és az arc belső oldalán.

Hogyan terjed a kanyaró?

A kanyaróvírus a levegőbe juttatott nagyon apró cseppek révén terjed, amelyek akkor keletkeznek, ha egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent. A vírust tartalmazó cseppek több órán át is a levegőben maradhatnak, és a vírus a fertőzött felületeken akár két órán át is fertőzőképes marad. A fertőzött személy már a kiütések megjelenése előtt is terjesztheti a kanyarót (általában 4 nappal korábban már fertőzőképes), és a kiütések megjelenése után további mintegy 4 napon keresztül fertőzhet.

A kanyaró oltatlan személyek között könnyen terjed. Becslések szerint egyetlen kanyarós személy átlagosan 12-18 fogékony személyt is megfertőzhet.