Jönnek a Kulturális Örökség Napjai, kinyitnak az épített értékeink!

Fotó: cyberpress.hu

Szeptember 21-22-én, szombaton és vasárnap tartják a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatot az Építési és Közlekedési Minisztérium gondozásában. Az európai uniós program lényegében egy ingyenes épületlátogató hétvége, ahol épített örökségeink, kulturális értékeink nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 32 különféle programmal készültek a helyi szervezők, előadások, séták és épületbemutatók tucatjával.

Fertődön az Eszterházy-kastély parkjaiban, Fertőszéplakon a Peisonia látogatóközpontban várják a látogatók, utóbbiban előadásokat tartanak a Fertő-táj világörökségi helyszín elmúlt húsz évéről. Hegykőn a Csipkeház, Nagycenken a Szécehyni-kastély tárul ki, itt a Széchenyi István és a Tisza Gőzhajózási Társaság kapcsán tartanak előadást.

A vasúti tematikájú épületekből bővelkedik Sopron, így programból sem lesz hiány. Épületlátogatást szerveznek a GYSEV-pályaudvaron, a vasútállomás és a kocsi- és motorműhely épületében, valamint a GYSEV-palotában (vezérigazgatóság épülete) is. A vasúttársaság “közlekedési épületek a városképben” címmel sétát is tart a Déli pályaudvarig, de a Kőszegi utcai telephelyükön vasúttörténeti- és vasútmodell kiállításra is várja a látogatókat.

Vezetést tartanak a sopronbánfalvi Kárpáti malomban, a Soproni Múzeum Múzeumnegyedét is felfedezhetik az érdeklődők. A soproni városháza és vármegyeháza is úgy lesz látható, ahogyan a mindennapokban biztosan nem. A bejárásra 50 fő jelentkezését várják.

Részletek ITT a hivatalos honlapon.