Figyelem, itt a hőségriadó! A vasútállomáson vizet osztanak, kerüljék a szabadban tartózkodást!

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata értesíti a város lakosságát, hogy az HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató előrejelzési adatai alapján az országos tiszti főorvos 2024. június 19. (szerda) 00.00 órától 2024. június 22. (szombat) 24.00 óráig terjedő időszakra országosan elrendelte a III. fokozatú hőségriadót – közölte a város hivatalos oldala.

“Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg tartózkodjanak naptól védett, hűvös helyen, illetve ügyeljenek a sok folyadékbevitelre” – írták.

A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik az elkövetkező napokban. Sopronban szerdán a legmagasabb hőmérséklet várhatóan 33, csütörtökön 28, pénteken 33 °C lesz. Napközben akár 8-as, nagyon erős uv index várható, mely alatt a védekezés különösen ajánlott. Javasolják a szabadban tartózkodás mellőzését a déli órákban, amennyiben ez nem lehetséges, árnyékos helyek keresését, napszemüveg, megfelelő ruházat és széles karimájú kalap viselését. Ajánlott magas faktorral rendelkező fényvédő használata.

A GYSEV Zrt. sajtószolgálata közölte, a hőségriadó elrendelését követően június 19-e szerdától megkezdte a vízosztást a vállalat. A vasúttársaság munkatársai a nagyobb állomásokon, Sopronban és Szombathelyen osztanak palackozott ásványvizet naponta 10:00 és 18:00 között. A vízosztás várhatóan szombatig tart.

A GYSEV Zrt. ez alkalommal is azt javasolja utasainak, hogy a hőségriadó idejére vigyenek magukkal utazásukhoz elegendő mennyiségű ivóvizet, folyadékot.

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start és a Volánbusz a nagyobb forgalmú állomásokon vízosztásba kezdetett. A térségben így a győri vasútállomáson naponta 10 és 17 óra között, a szombathelyi és győri autóbuszpályaudvaron 12 és 14 óra között állnak rendelkezésre.