Eredményesen zárul a Nemeskér szennyvízelvezetése és -tisztítása projekt

Kiépítik a csatornahálózatot Nemeskéren, a beruházás 2022. őszén / Fotó: cyberpress.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében KEHOP-2.2.2- 15 kódszámú, A fejlesztési kötelezettséggel rendelkező települések számára szennyvízelvezetéssel és –kezeléssel kapcsolatos fejlesztések megvalósítása” felhívásra Nemeskér Község Önkormányzata, mint kedvezményezett KEHOP-2.2.2-15-2017-00131 azonosító számon támogatási kérelmet nyújtott be, melyet a Támogató 2017. 05. 19. napon hozott döntésével Európai Unió Kohéziós Alap forrásból 730,04 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesített.

A pályázat keretében az érintett 2000 lakosegyenérték terhelést meghaladó kibocsátású szennyvízelvezetési agglomeráció megfelelő szennyvízkezelésének feltételei teljesülnek, annak érdekében, hogy a szennyvízközművel való lefedettség megközelítse a közműves ivóvízzel ellátott fogyasztók csaknem 100 %-át.

A beruházás összesen 859,4 millió forintból valósult meg, amit 84,947325 %-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozott. A projekt támogatási összegéből Nemeskér Község Önkormányzata részesült. 2022.03.21. napján kezdte meg a kivitelező a szennyvíz csatornahálózaton az üzemeltető által összeállított rekonstrukciós igény alapján a javítási munkákat. A község a Kardos ér mentén található, a Fő utcája a Kardos ér kanyarulatát követi. A Fő utca a település közepétől a Szent Lászlók irály templomától a temető irányába lejt, itt épült a CS1-0-0 jelű főgyűjtő csatorna,- amelybe csatlakozik a CS1-1-0 csatorna,- és a szennyvizeket temető felöli végén található N-1 jelű közbenső átemelőbe vezeti. Ez az átemelő az Ny-1 jelű nyomóvezetékkel a Fő utca Lövő felöli végén található N-2 jelű végátemelőbe továbbítja a szennyvizet. A CS2-0-0 jelű csatorna a Fő utca D-i végétől indulva halad a Fő utca É-ÉK végpontja felé és ott folyik bele a végátemelőbe. A CS-2-1-0 jelű csatorna a Fő utca keleti felétől indul, és a Fő utca Evangélikus templom felöli részén köt be a CS2-0-0 jelű főgyűjtőbe. A község összegyűjtött szennyvizei az N-2 jelű szennyvízátemelőből, az NY-2 jelű, D90 átmérőjű KPE nyomott szennyvízvezetékkel a lövői szennyvíztelep fogadó aknájába kerül, amely a mennyiség mérő akna. A többi szennyvízzel együtt kerül felemelésre a szennyvíztechnológia első műtárgyára, a gépi rácsra.

„Nemeskér Község szennyvízelvezetése és -tisztítása” című projekt elszámolható összköltsége 859 408 256 forint, melyből az európai uniós támogatás összege 730 044 326 forint, a fennmaradó rész hazai finanszírozású. A projekt a megvalósításával hozzájárult Magyarország derogációs kötelezettségének teljesítéséhez.

A projekt tervezett fizikai befejezése 2024.12.10. napja.