Építőipari cégek ellen nyomoznak Ausztria-szerte egy kartellügyben

A kismartoni (Eisenstadt) bíróság is bekapcsolódott abba az eljárásban, melyet a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) által megtett büntetőfeljelentés indított el. Burgenland tartományban nyolc személy és hét szervezet ellen folyik eljárás.

A WKStA hétfőn adott tájékoztatás az ügyben, melyet a kurier.at is megjelentetett. A gyanú szerint több éven keresztül szisztematikusan befolyásolták a közbeszerzési eljárásokat fiktív ajánlatok benyújtásával, ezzel más cégeket előnyhöz juttatva. Az ügyészség szerint a tárgyi büntetőügy része az útépítésre szakosodott vállalkozások kartelljének, mely egy régóta fennálló, elsősorban a mély- és útépítés területén fennálló versenykorlátozó megállapodás Ausztriában.

A kifogásolt beszerzési eljárások non-profit lakásszövetkezetek, települési önkormányzatok és magánberuházok projektjeit is érinti. A vádhatóság szerint azért is különösen sérelemes bűncselekményről van szó, mert a közbeszerzési eljárásokat a lehető legköltséghatékonyabb megvalósítás érdekében folytatják le, hiszen azokat az az adófizetők pénzéből finanszírozzák.

A rendelkezésre álló információk alapján nyolc személy – hat ügyvezető, egy partner és egy építtető – versenyellenes megállapodást kötött, mely büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés lehet. A vád szerint 2012-2017 között játszhattak össze a felek. Az ügyészség kérelmet nyújtott be bírság kiszabására az érintett társaságokkal szemben.

A WKStA szerint a kartellügyben összesen 873 gyanúsított ellen indítottak nyomozást, az okozott kár összegét még vizsgálják, valószínűleg több millió euróra tehető. Versenyellenes megállapodások, súlyos csalás és pénzmosás gyanújával még 276 esetben tart a nyomozás, 597 vádlott részére eltereléssel és részleges felmentéssel zárult az eljárás Klagenfurtban, Grazban és Eisenstadtban.

Nyitókép illusztárció