Ennél jobb nem is történhetett volna a Várkerület beton pavilonjával!

Fotó: cyberpress.hu

A soproni Várkerület rekonstrukciójával a köztér visszakapta az évszazadokon át fennálló struktúráját, a járműforgalom újraszabályozásával ismét közösségi térként funkcionálhat. Nem véletlenül ismerték el a felújítási munkák után ICOMOS-díjjal, Pro Architectura díjjal és a DaNS 20. Építészeti Szalon Fődíjával a beruházás eredményét. Még a sokak által nehezen elfogadott köztéri pavilont is díjazta a szakma, az ágazat Beton díjjal jutalmazta az alkotást.

Maradandó alkotás született, a Sopron történelmi városmagját körülölelő Várkerület nem csak ikonikus találkozási pont a közösségek számára, népszerű rendezvényhelyszín, de legfőképp a város identitásának része. A megosztóra sikeredett köztéri pavilon is már lassan kilenc éve áll a bástyagödör szomszédságában, a térből kiemelkedő megjelenésen sokat tompított a teret uraló zöldnövényzet. A Mária-szobor felől érkezők a nyers beton helyett lényegében csak egy zöld falat, függőleges zöld kertet láthatnak.

Fotó: cyberpress.hu

Annál is jobb hír, hogy az épület végre gondos kezekbe került, az üzlethelyiség bérlője 2023 óta változatlanul PannAmore néven kínál fagyit és süteményt, idei nyári szezonra pedig egy terasz is nyílt a köztéri pavilon tetején.

A tetőterasz olyan új perspektívát nyitott a Várkerületen, ami előtt emeljük kalapunkat, hiszen igazán ötletes megoldással látták meg a lehetőséget az eddig hasznosítatlan területen.

Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu

Ugyanott, 2023. januárjában:

Fotó: cyberpress.hu archívum
Fotó: cyberpress.hu
Fotó: cyberpress.hu