Előkerültek a télikabátok Sopronban, erősen viharos szél mellett ömlik az eső

Lecsapott a cudar időjárás az ország nyugati felére, Sopron és térségébe is megérkezett a mediterrán ciklon hidegfrontja. A héten nem csak, hogy előkerültek a télikabátok még a fűtést is fel kellett csavarni. A késő nyári hőségből hirtelen lehűlt napokra ébredtük, pénteken a reggeli órákban 5 °C-ot mutattak a hőmérők Sopronban.

A folyamatos esőzést viharos szél és erős széllökések kísérik, a hőmérséklet a 10 fokot sem éri el. Az intezív csapadékos időjárás akár 50-100 mm esőt is hozhat néhány nap alatt, ami jóval meghaladja a teljes havi átlagos csapadék mértékét.

Az előrejelzések szerint viharos, a hétvégén erősen viharos, az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó északnyugati szél tapasztalható.

A HungaroMet Zrt. elemezte a Duna vízgyűjtőterületén várható időjárást, mely alapján a rendkívül nagy mennyiségű csapadék várható Ausztriában és Csehországban, illetve Szlovákiában a nyugati határok közelében. Lesznek helyek, ahol az ötnapos csapadékösszeg meg fogja haladni a 250, kisebb körzetekben akár a 350 millimétert is.

A beáramló hideg levegő hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet, olyannyira, hogy főként az Osztrák Alpokban 1500-2000 méter fölött jelentős, akár bőven 1 métert meghaladó friss hó is hullhat.

A csapadék a térségbeli folyók áradásával fog járni, a magyarországi folyók közül a Duna, a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog a csütörtöktől kezdődően

Az előrejelzések péntekre és szombatra 8-9 °C-ot ígértek, míg vasárnap és hétfőn akár már 11-13 °C-ot is mérhetünk. Szerdára akár 20 °C-ig is felkúszhat a hőmérő, a kiadós esőzést foltokban felhős idő válthatja fel.