Egyszerűbb kedvezmények és bérletek, napijegyek jönnek a tarifaváltozással

A MÁV-Volán csoport tájékoztató weboldalt indított a www.ujtarifa.hu címen az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről, a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról – közölte az MTI a vasúttársaság tájékoztatója alapján.

Felidézték, hogy március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, havonként akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezve a családoknak.

A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésének, az új, 24 órás napijegyeknek, az egyszerűbbé váló kedvezményeknek, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségeknek, valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésnek – ismertették a közleményben.

Az oldal egyik leglátogatottabb menüpontja várhatóan a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) lesz, amelyet a szerkesztők folyamatosan frissítenek és bővítenek az utasok által feltett újabb kérdésekkel – írták a közleményben.

Illusztráció: cyberpress.hu

Az új tarifa dióhéjban úgy foglalható össze, hogy egyszerűsödnek a bérletek, ehhez kapcsolódó napijegyeket vezetnek be, a kedvezményrendszer megújul és segítik az agglomerációban élők közlekedési megoldásait.

Díjmentesen utazhat jövő hónaptól minden 14 év alatt igyermek, minden 65 évnél idősebb személy, az ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján, fogyatékkal élő személy és kísérője, menekültek és oltalmazottak, szociális intézménybe bejáró vagy bent lakó gondozott és látogatója, magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek és kísérője, hadirokkant és kísérője, hadiözvegy, magyar igazolvánnyal évi 12 alkalommal, 3 vagy több saját gyermekkel együtt utazó felnőtt (nagycsalád).

Féláron, 50 %-os kedvezménnyel utazhat minden 14 és 25 év közötti személy, költségvetési szerv foglalkoztatottja, valamint egyházi jogi személyek, társadalmi szervezek, alapítványok dolgozója.

A bérletsturktúra jelentősen megváltozik, kivezetik a távolságalapú és közlekedési módokra érvényes bérlettítpusokat. A vármegye- és országbérlet 30 napos érvényességi ideje alatt érvényes lesz a budapesti, zalaegerszegi és esztergomi helyi szolgáltatók járatain.

Kedvezményes vármegye- és országbérletet válthat nappali és esti tagozatos tanuló (magyar diákigazolvánnyal), ellátottak utazási utalványára jogosító igazolás alapján helyi közlekedéshez.

cyberpress.hu archívum

Viszonylati kutya- és kerékpárjegy fix áron 500 Ft-ért váltható, országbérlet már kerékpár számára is vásárolható lesz 9450 Ft-ért. Napijegy kerül bevezetésre, a Magyarország24 díjtermék 4999 Ft, a Vármegye24 999 Ft lesz, csak teljesáron érhetők el.

A helyjegy 2. osztályon 300 Ft, 2. osztályú IC vonaton 990 Ft (elővételben 650 Ft), 1. osztályú IC vonaton 1990 Ft, prémium IC kocsin 2990 Ft. A vármegye bérlet és napijegy birtokosai nem vehetik igénybe a helyjegyköteles vonatokat.