Egyetlen nap alatt öt nőt gyilkoltak meg Bécsben, válságstáb összehívását követelik

Fotó: tagesschau.de

Fekete péntekként emlékezhetnek az osztrák főváros lakói február 24-ére, amikor egyetlen éjszaka alatt öt nő lett gyilkosság áldozata.

Erdberg városrészben egy 13 éves lányt és 51 éves anyját találtak holtan, az osztrák állami hírügynökség szerint megfojthatták őket. A feltételezett elkövető a gyermek apja lehet, aki a bűncselekmény elkövetése óta ismeretlen helyen tartózkodik. Később, 21 óra körül egy 27 éves afgán állampolgár három nőt késelt halálra a Brigittenau kerületben található bordélyházban. A gyanúsítottat az épület közelében késsel a kezében fogták el a rendőrök, a férfit előállították. A rendőröket egy járókelő riasztotta, aki vérnyomokra lett figyelmes. Az osztrák hatóságok szerint nincs arra utaló jel, hogy a két esetnek köze lenne egymáshoz.

A női érdek-képviseleti közösség, az Österreichische Frauenring elnöke Klaudia Frieben az állami rádióban szombaton arról beszélt, ilyen eset korábban még nem történt. “Öt nőt öltek meg tegnap, és egészen egyszerűen ignorálják az ügyet” – mondta, hozzátéve: azonnali válságstáb összehívását kezdeményezi a kormánynál, melyre hívják meg a biztonságpolitikai, a nők elleni erőszak áldozatait segítő szervezeteket és a női jogokat képviselő politikai pártokat.

Eva-Maria Holzleitner, a szociáldemokrata SPÖ női vezetője is hasonlóan érvelt. Azt szorgalmazta, hogy hozzanak létre nemzeti cselekvési tervet az erőszak elleni védelem érdekében. A nőgyilkosságok száma Ausztriában a legmagasabb európai viszonylatban. A Verein Autonome Österreichische Frauenhäuser (AÖF) nők átmeneti otthonának autonóm szövetsége 26 nőgyilkosságot regisztrált tavaly.

Dominik Nepp, a szabadságpárti FPÖ vezetője is az erőszak eszkalációját érzékeli Bécsben. Bírálja az ország bevándorlási politikáját, különös tekintette arra, hogy az egyik elkövető egy afgán migráns. Szigorúbb fellépést vár a hatóságoktól, kitoloncolással és a menedékjogot kérők befogadásának leállítását követeli.

Az osztrák kormány bejelentette, hogy fellép a nők és a lányok – gyakran élettársak vagy volt élettársak által elkövetett – a bűncselekményekkel szemben, és több anyagi támogatást is ígért az erőszak áldozatait segítő szervezeteknek. A segélyszervezetek vádja szerint nem tesznek eleget a nők elleni erőszak leküzdésére. Egy kormányzati tanulmány szerint 2010 és 2020 között összesen 319 nőt öltek meg Ausztriában, a legtöbb esetben korábbi, vagy aktuális partnerük volt az elkövető.

A bordélyházban elkövetett brutális vérengzéssel vádolt Ebadullah A. részleges beismerő vallomást tett. Az oe24.at által megnevezett hely mellett fogták el a vélt elkövetőt, aki kifejezetten a támadáshoz vásárolta meg a kést. Fenyegetőleg lépett fel a rendőrökkel szemben, akik sokkoló használatával ártalmatlanították. A három ázsiai nő életét kioltó férfi kihallgatása során világossá tette, hogy gyűlöli a nőket. Arról beszélt továbbá, hogy hangokat hallott, ezért követte el a hármas gyilkosságot. Elképzelhető, hogy erkölcstelennek tartotta a piros lámpás negyedben dolgozókat, ezért követhette el tettét.

Forrás: tagesschau.de