Csökkent a bűncselekmények száma, jelentősen nőtt a gyorshajtók aránya Sopronban

Illusztráció / Fotó: cyberpress.hu archívum

Elkészült Sopron és vonzáskörzetének 2023. évi közrend- és közbiztonsági helyzetéről szóló rendőrségi beszámolót, az összefoglalót a március 28-i rendes közgyűlésen tárgyalja a városvezetés. Tavalyelőtthöz képest bő 150%-kal nőtt a sebességtúllépéssel kapcsolatos rendőri intézkedések száma, a jelentős növekedést nagy mértékű csökkenés ellentételezi a regisztrált bűncselekmények vonatkozásában. Sopron területén 17%-kal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, a 2023-as év számadata az elmúlt öt év legalacsonyabb eredménye.

Dr. Herczeg Zoltán kapitányságvezető előadásában a márciusi közgyűlése került beterjesztésre az összefoglaló, mely bevezetőjéhez dr. Farkas Ciprián jegyzett pár sort. A város első embere kiemeli, az önkormányzat számára kiemelt feladat a közbiztonságról történő gondoskodás, mely közrendvédelmi cél elősegítéséhez tavaly 12 millió forint többletet biztosított a város a rendőrség működéséhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, valamint a személyi állomány elismerésére és a rendőréi munka hatékonyságának növelésére.

A beszámoló ismerteti, 2022-ről 2023-ra 17%-kal, számadatok arányában 1095-ről 906-ra csökkent a Sopron területén regisztrált bűncselekmények száma.

A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma tavalyelőtthöz képest 10,3%-kal, 39 esettel csökkent. E tekintetben 2010. óta folyamatosan javuló tendencia rajzolódik ki, melyhez jelentős mértékben hozzájárult az állandóan és célirányosan biztosított rendőri jelenlét. A bűnügyi fertőzöttség, azaz a 100 ezer lakosra vetített érték 1466,4 volt 2023-ban, ez az előző évhez képest 16,8%-kos csökkenés. A regisztrált, kiemelten kezelt bűncselekmények száma 511-ről 436-ra csökkent egy év leforgása alatt. Megjegyzik, 2023-ban Sopron városában a lakossági szubjektív közbiztonságérzetét legnegatívabban befolyásoló cselekmények közül szándékos befejezett emberölés az elmúlt öt évben nem történt, hálált okozó testi sértés egy esetben történt.

Kiemelten kezelt bcs. 2022. év 2023. év
Testi sértés 42 48
Súlyos testi sértés 19 19
Kiskorú veszélyeztetése 3 6
Garázdaság 52 52
Kábítószer kereskedelem 17 4
Lopás 194 139
Személyautó lopás 2 0
Zárt autó feltörése 8 0
Lakásbetörés 3 1
Rablás 7 6
Rongálás 39 49
Csalás 137 104
Jármű önkényes elvétele 6 4

Felhívják a figyelmet arra, hogy a legjelentősebb változás a bűncselekményi struktúrában az online térben elkövetett bűncselekmények száma jelentős megnőtt, az online csalások száma szinte stagnált, de az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások száma 233,3%-kal, 33-ról 110-re emelkedett a kapitányság illetékességi területén. Mint a rendőrség írja, ezek általában hitelintézetek nevében történő telefonos hívások szoktak lenni, valótlan támadással indokolva a sértett számlájához hozzáférnek, onnan jelentős összegeket utalnak át. Míg 2022-ben az okozott kár 12,6 millió, addig 2023-ban már 114,6 millió forint volt! (Ez a rendőrség büntetőeljárásaiban okozott kár közel 30%-a.)

Két kiemelt érdeklődést kiváltó bűncselekménnyel kapcsolatban ad rövid összefoglalót a soproni rendőrség, miszerint több személlyel Sopron területén nagy mennyiségben terjesztett elsősorban szintetikus kábítószert, négyüket fél év nyomozói munka eredményeként fogták el. Tőlük közel 1 kg szintetikus anyag került lefoglalásra, a terjesztők fogyasztói körével szemben szintén eljártak, a kábítószerterjesztők egy fő kivételével azóta letartóztatásban vannak. A másik említett eset tavaly május 13-án történt, akkor pár órán belül sikerült azonosítani és elfogni annak a főként fiatalokból álló társaságnak három tagját, akik a délutáni órákban a soproni helyközi buszpályaudvar WC- helyiségében vagyonszerzés érdekében bántalmazták az ott munkát végző sértettet, majd tőle a napi bevételt elvették. Ellenük csoportos rablás miatt indított büntetőeljárást a Soproni Rendőrkapitányság – írja a beszámoló.

Kiemelik, a közterületen elkövetett bűncselekmények vonatkozásában alacsonyabb elkövetési esetszámhoz nagyobb eredményesség társul.

A közlekedésrendészet területén az ellenőrzések gyakorisága napi szintű volt, melyek során a közterületi szolgálatot ellátó állomány különböző időpontokban, és helyszíneken a vezető baleseti okokat előidéző és a közlekedésbiztonsági helyzetet leginkább befolyásoló jogsértéseket szűrte ki. Az illetékességi területen 2023-ban 2023. év során összesen 96 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, melyből 2 halálos kimenetelű volt. Anyagi kárral járó baleset 19-el volt több, mint tavaly, 522-ről van tudomása a hatóságnak. Az 57 vadelültésből, érdekesség, hogy 27 történt Sopron kül- és belterületi útjain történt. A közlekedési infrastruktúra fejlesztését, így az M85-ös autóút átadását pozitívumként említi a rendőrség, ami kiemelt szerepet szán az új technikai eszközök alkalmazására, pl. drón bevetésére a közlekedés ellenőrzése terén.

A sebességtúllépés, az elsőbbség meg nem adása, az irányváltoztatási szabályok meg nem tartása és a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása és a pozitív eredményű ittasság ellenőrzése élvezi a prioritást. A rendőrkapitányság három traffipax készülékkel rendelkezik, menet közbeni sebességmérést is tudnak végezni. Szondát tavaly 57 ezerszer fújtak a soproni járművezetők, az alkoholteszteres ellenőrzések 470 alkalommal mutattak pozitív értéket.

Közlekedésrendészeti intézkedések 2022. év 2023. év
Elsőbbség meg nem adása 1086 1451
irányváltoztatási szab. be nem tartása 573 2182
ittas járművezetők kiszűrése 351 470
biztonsági öv használatának elmulasztása 1914 2191
tilos jelzésen áthaladás 70 40
sebességtúllépés 769 1987

Az illegális migárció tekintetében 2023-ban 67,9%-os csökkenés volt érzéklehető Sopron térségében, az osztrák rendőri szervekkel folyamatos együttműködésben hatékonyan léptek fel a migráció ellen. Heti 2-3 alkalommal osztrák, rendőri jelleggel nem rendelkező civil szolgálati autóval 22 fő egyenruhás lát el portyázó, előjelző szolgálatot. Bár az illegális migárcióval kapcsolatos intézkedések száma 2055 főről 659 főre esett vissza, megjegyzik, több esetben közúti közlekedési baleset okozása merült fel részükről, egyre nehezebb velük szemben intézkedni, igyekeznek kivonni magukat a rendőri intézkedés alól.

Sopron város területén a rendőri jelenlétet, reagálóképességet a Rendőrkapitányság elsősorban a járőrszolgálati állománnyal biztosította, melybe bevonásra került a körzeti megbízotti, valamint a határrendészeti állomány – írják. Tavalyhoz képest nőtt a közterületi szolgálatba vezényeltek száma és a közterületen töltött idő. A közrendvédelmi állományból 50 fő a vezényelhető létszám, ez az illetékességi területhez tartozó 101.206 fős lakosságszámhoz viszonyítva 2024 lakos / 1 fő közterületi szolgálatot ellátó rendőrt jelent. A megfelelő létszámú rendőri erő közterületre vezénylését a hatékonyságnövelés mellett a készenléti rendőrök bevonásával biztosították. 2023-ban 47 esetben biztosítottak önkormányzati, kulturális és egyházi rendezvényt, 20 esetben sportrendezvényt, 18 esetben a gyülekezési törvény alá tartozó gyűlést. Egy esetben tartottak be nem jelentett gyűlést, a szervező ellen szabálysértési eljárást kezdeményeztek, más rendezvényeken nem került sor rendőri intézkedésre.

A bűn- és balesetmegelőzési tevékenységek során a rendőrök minden alkalmat megragadtak, hogy a fiatalok számára prevenciós tájékoztatást adjanak. 2023-ban az állatvédelmi tevékenység is fokozott hangsúlyt kapott, a felelős állattartása való nevelésért a Hunyadi-iskolában hagyományteremtő szándékkal tartott rendezvényen vett részt a rendőrség. A rendőrkapitányság illetékességi területén négy iskolában van iskolaőri tevékenység, az intézmények elégedettek az iskolaőrök munkájával, tavaly egy esetben kellett beavatkozni egy verbálisan bántalmazott diák kérésére.

Jó együttműködésben dolgoznak a Soproni Polgárőr Egyesülettel, közös szolgálatot látnak el gyalogosan és motorral is, segítik a balesethelyszínelői és térfigyelői szolgálatot. Továbbá közreműködnek a halőrökkel, természetvédelmi őrökkel és hivatásos vadászokkal, erdészeti szakemberekkel és mezőőrökkel, valamint a közterület-felügyelet munkatársaival közös feladatellátás tekintetében.

Úgy írják, a rendőrkapitányság célkitűzése 2024. évben továbbra is az, hogy gyors reagálású, a közterületeken fokozottan jelen lévő, a jogkövető állampolgárokkal polgárbarát módon, a törvénysértőkkel szemben viszont határozottan, a törvény szigorával fellépő állománnyal szolgálja Sopron Megyei Jogú Város közbiztonságát.