Az osztrák belügy szerint szükségesek a határellenőrzések

Osztrák katonák tartóztattak fel illegális bevándorlókat a magyar-osztrák határ közelében / Fotó: Olvasó / cyberpress.hu archívum

Gerhard Karner Ausztria néppárti (ÖVP) belügyminisztere a határellenőrzések meghosszabításával számol – számolt be az ORF Burgenland.

A bajor kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón az osztrák belügyminiszter valószínűsítette, hogy a határellenőrzést fenntartják és fenntartják, mivel továbbra is magas a migrációs nyomás. Amíg az EU külső határai nem működnek, addig nem lehet megszüntetni az álló határellenőrzéseket – mondta Karner. Joachim Herrman keresztényszociális (CSU) bajor belügyminiszter megerősítette, Németország „biztonsági okokból“ szintén nem tudja megszüntetni az ellenőrzéseket.

Fotó: cyberpress.hu

„Nyilvánvaló, hogy vannak olyan európai országok, amelyek nem tartják be az uniós jogot“ – mondta Herrmann. A Németországba érkező menedékkérők kétharmadát például korábban nem regisztrálták más uniós országokban. A dublini megállapodás értelmében a menekültek regisztrációjáért az EU külső határainál a felelősek.

Karner hangsúlyozta a határellenőrzések szükségességét az „illegális migráció elleni küzdelemben“, és kiemelte, hogy a burgenlandi határon jelentősen csökkent a feltartóztatások száma. A csempészek mostanában „nagy ívben kitérnek Ausztria elől“. Ausztria jelenleg a Cseh Köztársasággal, Szlovákiával, Magyarországgal és Szlovéniával közös határait ellenőrzi. Németország és Ausztria határán 2015 ősze óta van állandó határellenőrzés német részről.

Ausztria Magyarországgal közös határszakaszán 2015-ben állította vissza az államhatár ellenőrzését. Az ideiglenes intézkedést hathavonta felülvizsgálják, változatlan eredménnyel a határtérségben élők és az ingázó munkavállalók kárára.