Átadás előtt a piacot és az Újteleki utcát összekötő út és parkoló (FOTÓK)

Fotó: cyberpress.hu

Konok állítás azzal jönni, hogy a soproni városfejlesztésben ne lenne távlati vízió. A szűk történelmi városmag dacára újra és újra új közlekedési összeköttetések nyílnak meg, korábban volt ilyen a Papréten is, most a Csarnok utca felől lehet majd átjárni az Újteleki utca felé, s közben parkolóhelyekkel is bővült a belváros peremvidéke.

Fotó: cyberpress.hu

Emlékezzünk vissza, tavaly nyáron indult meg a soproni vásárcsarnok felújítását megelőző ideiglenes piactér kialakítása ezen a területen. Az átkötő út helyén romos garázsok és tárolók bontását követően alakítottak ki egyenletes terepet, hónapokon át itt zajlott a termelői portékák elárusítása. Az ütemesen zajló munkálatoknak ezek voltak az első és második lépcsőfokai, az ötödikre az ideiglenes piactól is el lehetett búcsúzni, hiszen tavasszal átadták a megújult létesítményt.

Amolyan extraként, a közbeszerzési felhívásban opciós tételként szerepelt az Újteleki utcai átnyitás is. Úgy tűnik a kormányzati finanszírozásból megvalósult vásárcsarnok költségvetésébe még beleférhetett, netán a város adott hozzá még némi forrást, de hamarosan elkészül az új aszfaltút és a hozzá tartozó több tucat parkolóhely is. Szó szerint történelmi áttörés ez Sopron életében, hiszen a két párhuzamos utcát eddig csak gyalogos átjárón lehetett összekötni, járművel csak nagyobb kerülővel közelíthettük meg. Ezt hidalja most át a hozzávetőlegesen 100 méter hosszan kialakított átkötés.

Fotó: cyberpress.hu

Az új utca forgalmi rendjét tekintve egyirányú, a Csarnok utca felől a belváros irányába. Az Újteleki utcai kereszteződésnél villás elágazással jobbra a Kossuth Lajos utcai körforgalom, és balra az Ógabona tér irányába is el lehet fordulni. Az utat gyalogjárda szegélyezi, melyet napelemes közvilágítással láttak el. Mind a Csarnok, mind az Újteleki utca fizetőparkoló övezetbe tartozik, hogy az új várakozási helyek szintén a II. parkolási zóna díjtétele alá kerülnek-e, arról tábla egyelőre nem tájékoztat a helyszínen.

Ellenben hivatalosan még nem is vehették birtokba azt a közlekedők, hiszen a szabályos menetirányt követve az utcába behajtani nem lehet, ezáltal a parkolóhelyeket sem lehet még igénybe venni az átadásig.

Fotó: cyberpress.hu

A terület így nézett ki a romos udvari épületek bontását követően:

2023. júniusában az Újteleki és a Csarnok utcák közötti terület / Fotó: cyberpress.hu