A soproni járásból is érkezett segítség a hatalmas Vas vármegyei erdőtűzhöz

Még mindig tartanak a munkálatok a Vas vármegyei Csönge külterületén, Kenyeri térségében a 8611-es és a 8451-es utak mellett. A tűzoltókat szeptember 5-én dél körül riasztották, miszerint nagy területen ég a száraz fű, ami a fenyveserdőt is veszélyezteti.

A tűzoltók ötös kiemelt, azaz legmagasabb fokozatban vonultak a helyszínre és kezdték meg az oltást. Az elsők között érkező kenyeri önkéntes és a celldömölki önkormányzati tűzoltókat követően a sárvári hivatásos tűzoltók is kiérkeztek a helyszínre, valamint Kapuvárról, Pápáról, Szombathelyről, Sopronból, Körmendről, Ajkáról is elindultak hivatásos egységek és vízszállítók az esethez. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is az esetnél tartózkodik, ahol csoportirányítással végzik az elhúzúdó oltási munkálatokat. A lánglovagok megfeszítetten dolgoztak egész délután, este majd éjjel is. A helyszínre négy vármegyéből vezényeltek egységeket, délutánra Győrből és Sopronkövesdről is megérkeztek a hivatásosok.

Nincs már lánggal égés, koronaégés Csönge térségében, ahol az alacsony aljnövényzet, a vegetáció, illetve a bozótos kapott lángra dél körül – közölte a Katasztrófavédelem az éjjel. A lángok a fenyőerdő mintegy 50 hektáros részét pusztították el, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a 250 hektárt. A tűzeset megfékezésben mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozott, ebből húsz önkéntes egyesület is kivette a részét. A területen dolgozott Harka és Csáfordjánosfa önkéntes egysége is, és a fertőrákosi, zsirai, lövői, peresztegi önkéntes tűzoltókat is riasztották.

Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették a nap folyamán a munkálatokat, az egységek ellátásában és a vízszállításban rengetek civil segítő felajánlás érkezett. A tűz települést is veszélyeztetett, de védekezésnek köszönhetően lakott területen nem érintett, emberéletet nem követelt. A tűzoltók sikeresen akadályozták meg azt is, hogy a közeli sertéstelepet is megvédjék a gyorsan terjedő tűztől. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával zajló kárelhárítás nem zárult le, az egységek jelenleg izzást, parázslást tapasztalnak a területen.

Szeptember 6-án pénteken még mindig dolgoznak a tűzoltók a Csönge térségénben pusztító erdőtűznél, több egység újult erővel tart ismételten a káresemény helyszínéhez, ahol az érintett útszakaszokat a rendőrség lezárta. Balogh Eszter katasztrófavédelmi szóvivő, főhadnagy a reggeli órákban elmondta a tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, a helyszínen azóta is dolgoznak, jelenleg 14 szerrel 38 tűzoltó végzi az utómunkálatokat. A még izzó részek hűtésével próbálják elérni, hogy a száraz aljnövényzet, bozótos ne kapjon újra lángra.

A sárvári erdészettől és az Őrségi Nemzeti Parktól is érkeznek majd szakemberek, akik terepjárókkal járják be a területet, segítve a kutatást, illetve a drón is újra felszállt, így a magasból is figyelik a fejleményeket.

A tűzzel járó gomolygó füst több tíz kilométerről is látható volt,  az ezzel járó szaghatás a környező Győr-Moson-Sopron vármegyei településeken is érezhető volt.

Frissítés / Összefoglaló:

A négy napon át tartó tűzvészben mintegy 1000 hektár terület vált a lángok martalékává a Vas vármegyei Csönge és Kenyeri között. A védekezésben több mint száz tűzoltóegység, összességében ezernél is több ember vett részt. Beled, Bősárkány, Csáfordjánosfa, Csorna, Egyed, Enese, Farád, Fertőrákos, Győr, Győrszemere, Harka, Hidegség, Iván, Kapuvár, Lövő, Mosonmagyaróvár, Nagycenk, Nagylózs, Pereszteg, Petőháza, Rábacsanak, Rábakecöl, Répceszemere, Répcevis, Sopron, Sopronhorpács, Sopronkövesd, Szil, Szilsárkány, Und, Vöcsej, Zsira tűzoltói is segítettek az oltásban a Győr-Moson-Sopron vármegyei települések közül. A mentőszolgálat, erdészet, nemzeti park, rendőrség, polgárőrség, a gazdák és a helyi lakosság összefogásával sikerült megfékezni a tüzet. Az oltásban a honvédség helikoptere is részt vett.


MTI / Katasztrófavédelem

Nyitókép: Harka ÖTE a tűzesetnél