A mozdonyvezetőt vádolják a kisiklott soproni intercity ügyében, túl gyorsan hajtott (VIDEÓ)

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a mozdonyvezetővel szemben, akinek figyelmetlensége miatt kisiklott egy vonatszerelvény.

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2021. február 1-jén, Budapestről Sopron irányába vezetett egy vonatszerelvényt az 1-es számú vasúti vonalon. A Tatabánya és Tata vasútállomások között elrendelt vágányzár miatt 40 km/óra sebességkorlátozás volt érvényben. A férfi a vonatszerelvénnyel elhagyta a tatabányai vasútállomást, de a sebességkorlátozás ellenére 90 km/óra sebességre gyorsította a vonatszerelvényt.

A férfi a 90 km/óra sebesség elérésekor észlelte a kijárati jelző utasítását, ezért fékezett, emiatt a vonatszerelvény kisiklott. A baleset közben egy sértett az üléséből kizuhant, emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A vasúti baleset miatt a kisiklott személykocsiban és a vontató mozdonyban 67.100.000 forint, a vasúti sínpályában 57.523.123 forint kár keletkezett, továbbá 498 vonat mindösszesen 2160 perc elsődleges, míg 291 vonat összesen 1081 perc másodlagos késést szenvedett.

A vasúti forgalom a jobb vágányon 2021. február 2-án hajnalban, míg a bal vágányon sebességkorlátozásokkal indult meg, mely korlátozások 2021. február 18-án szűntek meg.

A mozdonyvezető cselekménye a vasúti személy- és teherszállítás, mint közérdekű üzem működését jelentősen megzavarta.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és a vasúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélje.