A fejlődő település: fejlesztőközponttal és új főzőkonyhával bővül az óvoda Sopronkövesden

Fotó: Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke Facebook-oldal

Elindult az óvodafejlesztés Sopronkövesden, a Nefejelcs Óvodát érintő munkálatokról tartottak sajtótájékoztatót február első napjaiban a település és a térség képviselői.

Nyertes pályázattal segítségével indulhatott el a kivitelezés Sopronkövesd önkormányzatának beruházásában, a vármegyei területfejlesztési keretből biztosított 186 millió forintos támogatással. Új főzőkonyhát építenek és óvodai fejlesztőközpontot alakítanak ki a régi konyha helyén. A sajtónyilvános ünnepélyes nyitórendezvényen Fülöp Zoltán polgármester mutatta be a projektet.

A közbeszerzési adatokból kiderül, az új főzőkonyha felépítését és a konyhatechnológia beszerelését követően kiköltöznek a régiből, az ingatlanon meglévő jelenlegi főzőkonyhát az óvodás korú gyermekek fejlesztése számára óvodai fejlesztőközponttá alakítják át, nagyrészt belső átalakítással. A felhívásra tizenegy vállalkozó jelentkezett, a nyertes ajánlatot a Nyugat-Ép Húsz Kft. adta.

Barcza Attila országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a sopronkövesdi intézmények fejlesztésére csak az elmúlt öt évben több mint fél milliárd forintot költött a magyar kormány. Hozzátette, az itt megvalósuló beruházás a térségi gyermekek számára is egy nyitott lehetőség.

Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron vármegye önkormányzatának elnöke a fejlesztés kapcsán kijelentette, az egyre pontosabb “szűréseknek” köszönhetően több fejlesztésre szoruló kisgyermek kap esélyt, ehhez olyan csoportszobákra van szükség, ahol az óvodapedagógiai munkának ez a nélkülözhetetlen területe elvégezhető. Az idejáró 90 gyermek mellett a környékbeli gyermekeknek sem kell a jövőben Sopronba utazni, ha fejlesztésre van szükségük. Kiemelte: erős, fejlődő közössége van a falunak, amely jól használja ki a lehetőségeket.

Kizárólag ebben a gyermeknevelést támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázati kiírásban 25 vármegyei település nyert támogatást, amelyek összesen közel 3,5 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Többek között Fertőd és Fertőszentmiklós városa, valamint Fertőrákos, Petőháza, Röjtökmuzsaj, Sopronhorpács, Újkér és Zsira községe is fejlesztheti óvodáját vagy bölcsődéjét. A TOP Plusz programokat európai uniós forrásból kellett volna finanszírozni, de ezeket az EU kifizetések várakoztatása miatt a kormány megelőlegezte a kedvezményezetteknek.