Új MAN alvázas gépjárműfecskendő teljesít szolgálatot a soproni tűzoltó-parancsnokságon

Forrás: BM OKF

Hetvenkét új gépjármű és számos eszköz került kiosztásra a szervezeten belül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság december 15-i átadóünnepségén – közölte a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

37 tűzoltógépjármű-fecskendő, 23 drónszállító terepjáró, 12 árvízvédelmi hajó és hajószállító utánfutó, az ezekhez tartozó modern felszerelések és új tűzoltóeszközök segítik a továbbiakban a beavatkozó állomány és az önkéntesek munkáját.

A járműveket, eszközöket és felszereléseket a kormányzati KEHOP program keretében, európai uniós társafinanszírozással szerezték be.

Forrás: BM OKF

A sajtónyilvános átadáson Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár és dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, főigazgató jelképesen átadta a járművek indítókulcsait a vármegyék és egyesületek vezetőinek.

Két komplex tűzoltógépjármű-fecskendő és egy Volkswagen Amarok terepjáró gépjármű indítókulcsát vette át a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Az egyik gépjárműfecskendő a győri, a másik a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, míg a Volkswagen Amarok terepjáró a katasztrófavédelmi igazgatóságon teljesít majd szolgálatot.

Egy árvízvédelmi mentőhajó és hajószállító utánfutó indítókulcsát vette át az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, valamint a Hédervár Tűzoltó Egyesület vezetője.

A soproni tűzoltóságra érkező MAN alvázra épülő, 320 lóerős teljesítményű tűzoltógépjármű 4000 literes beépített víztartállyal és 250 literes beépített habképzőanyag-tartállyal rendelkezik. A kéttengelyes kivitelű, négykerék-meghajtású jármű HEROS AquaMAN 4000 típusjelzéssel került forgalomba.

Forrás: BM OKF

Az átadón elhangzott: „Magyarország a béke és a biztonság szigete, és amikor a legnagyobb a baj, akkor érkezik a legnagyobb segítség is – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki az új eszközök mellett azt az informatikai fejlesztést is méltatta, amely komplex kockázatelemzésre és értékelésre alkalmas. Az új kihívások között megemlítette az új veszélyforrásokat is, egyebek között a technológia fejlődésével együtt járó kockázatokat, például az elektromos autók okozta veszélyforrást, amelyet a katasztrófavédelem az úgynevezett e-oltólándzsák segítségével immár uralni tud. A miniszterhelyettes röviden összegezte annak a három európai uniós projektnek az eredményeit, amelyek révén új járművek, új eszközök és berendezések kerültek a katasztrófavédelemhez, és a szervezettel szorosan együttműködő önkéntes mentőszervezetekhez.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a rendvédelemnek lépést kell tartania a technológiai újításokkal, fejlesztésekkel, mindemellett egyre több kihívással kell megküzdenie a hétköznapokban. A klímaválság nem az egyetlen nehezítő körülmény napjainkban, a természeti válságokat humanitárius katasztrófák kísérik, háborúk és járványok pusztítanak, amelyek gazdasági és társadalmi bizonytalanságot keltenek, és veszélyeztetik az ország és a kontinens biztonságát. Éppen ezért fontos megállni azoknál a mérföldköveknél, amelyek azt mutatják, hogy vannak eszközök és elképzelések ezen válságok csillapítására, megfékezésére. Ahogy elmondta, míg szerte Európában növekszik az emberek bizonytalansága, addig a Magyarországon élők biztonságérzete növekszik, egyebek mellett éppen az új fejlesztéseknek, beruházásoknak köszönhetően.