Tonhalkonzervet, Nutellát lopott Hofer üzletekből – beteg gyerekeinek, állítja a magyar nő

A kismartoni büntetés-végrehajtási intézet 2015. januárjában - fotó: cyberpress.hu archívum

Egy magyar állampolgár került összetűzésbe a törvénnyel Ausztriában- számolt be a bírósági tárgyalásról a bvz.at. A 42 éves elkövető idén március, április, május hónapokban sorozatosan lopott Hofer diszkontokból, speciális tonhalkonzervet, kávéport, Nutellát és tisztítószereket vitt magával a boltokból.

A nyomozás megállapította, kétszer járt a mattersburgi (nagymartoni) boltban, három másik lopás pedig három különböző üzlethez kötődik. Bécsújhelyen, Ebefurthban és Badenben is járt, míg nem Traiskirchenben rajtakapták a nőt, így ott csak a lopás kísérletének vádja merült fel.

Később, május 11-én egy éjszakai közúti ellenőrzés során állították meg a rendőrök. Gépkocsijának csomagtartóját átvizsgálva 30-40 doboz lopott tonhalkonzervet találtak a rendőrök.

A burgenlandi tartományi bíróság június 30-ra tűzte ki a vádlott tárgyalását, Könnyek közt tett vallomást az elkövető, elmondta, korábban takarítóként dolgozott Ausztriában. A járványhelyzet előtt még elegendő megrendelése volt, havonta 700-800 eurót keresett. A pandémia és az infláció azonban jelentősen visszaesett a bevétele, letartóztatása előtt szinte nullára apadt a számlája. Elismerte bűnösséget és sajnálja a helyzetet.

Birgit Falb bíró a rend betartására intette a vádlotta, hozzátette: “Ausztria nem egy önkiszolgáló üzlet”

Hogy miért nem otthon, a szülővárosában tette ezt az asszony, arra úgy felelt: “az egy kisváros, de ez egy nagyon szégyenletes dolog, hogy idáig jutott” Védelmében indítékát ismertette, két beteg gyermeke van, hasnyálmirigy problémával. Az idősebbik csak fűszertelen és zsírmentes tojásfehérjét ehet, a fiatalabb gyerekének is hasonló gondjai vannak, de kevésbé súlyosak. A speciális tonhalkonzerv, ami a Hoferben is kapható, tiszta fehérjét tartalmaz, ezért az ilyen különleges étrendet tartók számára is fogyasztható.

Mivel az árak az egekbe szöktek és a keresete is jelentősen csökkent, ezért így akart egy teli csomagtartónyit hazavinni. “Tudom, hogy ez nem mentség, de azt akartam, hogy a gyerekeim egészségesen tudjanak étkezni” – indokolta tettét.

Az eltulajdonított áru értékét 1000 euróra (375 ezer forint) becsülik, a zsákmányt kivétel nélkül meglett. A nő elmondta, minden alkalommal elfogták és visszavitte a termékeket. Védőügyvédje megerősítette, látott már alkohol és kaviárt lopó tetteseket, azonban ügyfele más megítélés alá esik, gyermekei egészségét akarta megőrizni, amit másként nem engedhetett meg magának.

A vádlott elmondta, szeretne elnézést kérni, amiért szégyent hozott a becsületesen dolgozó magyar állampolgárokra.

Nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, melyből egy hó letöltendő, így a tárgyalást követően elhagyhatta az eisenstadti (kismartoni) börtönt. A vádlott elfogadta az ítéletet, és köszönetét fejezte ki a bírónőnek.