Szexuális zaklatás miatt került bíróság elé egy magyar masszőr Burgenlandban

illusztráció

Egy 27 éves magyar állampolgár került a vádlottak padjára a Eisenstadtban (Kismarton), a bírósági tárgyalást egy 2022. július 13-i nezsideri járásban történt eset miatt kellett lefolytatni.

A sajtóbeszámoló szerint egy 19 éves hölgy családjával nyaralt a Fertő parton, itt jelentkezett masszázsra egy turisztikai létesítményben. Amikor belépett a masszásszalonba, a masszőr férfi meglepetésére a hölgy meztelenül várta. Nem akart sem fehérneműt, sem törölközőt felvenni – állította a magyar férfi. A tényállás szerint a masszőr szexuális indíttatással nyúlt a fiatal nőhöz a masszázs során. A sértett ezt követően jelezte ezt a szüleinek, akik feljelentést tettek.

A vádlott elmondása alapján nem érzi magát bűnösnek, csak azt bánja, hogy megszegte a szakmai protokollt és ezzel veszélybe sodorta párkapcsolatát. Doris Halper-Praunias bíró felhívta a figyelmét arra, hogy tisztában kellett volna lennie, hogy amit csinál, az nem normális egy masszőr számára. A masszőr úgy vélekedett, a fiatal hölgy arckifejezése kiprovokálták tettét.

A bírónő magyarázatában előadta, a fiatal sértettnek ez életében csak a második masszázsa volt, az első masszázsra nagyjából egy évvel korábban került sor, szintén egy Fertő tavi szolgáltatónál. A fiatal nő ekkor is meztelenül feküdt a masszázsasztalon, ami a bírónő szerint láthatóan általánosnak tűnt számára.

A bírónő intelme szerint a vádlottnak figyelmeztetnie kellett volna a sértetettet, hogy vegyen magára valamit. A vádlott helyeselte a bírónő feltevését, és úgy fogalmazott, hiba volt, hogy nem tett törölközőt a hölgyre és engedett a provokációnak. Mivel a masszőr elismerte a jogsértést, a bíró elterelést ajánlott számára

A védőügyvéd szerint védence koholt szexuális bűntett vádja alatt áll, bevezetőjében arról beszélt, az állítólagos áldozat figyelmet és együttérzést akar szerezni az ügyből. A vádlott az ügyvédjével folytatott rövid megbeszélgetés után beleegyezett az elterelési javaslatba, azzal a feltétellel, ha a sértett beleegyezik az 1000 eurós kártérítésbe, és nem támaszt további követelést. A sértett ügyvédje az eljárás elején 5000 eurós követelést nyújtott be az elszenvedett lelki trauma miatt.

A vádlottból sírás tört elő a tárgyaláson, könnyei közt jelentette ki, hogy szeretné, ha az ügy be tudna fejeződni. Pszichológushoz is kellett járnia az elmúlt időszakban. Az elterelésbe beleegyezett, így 1050 euró bírásgot szabtak ki rá, továbbá kötelezték a perköltségek viselésére és 1000 euró kártérítés megfizetésére a sértett javára az elszenvedettekért. Az együttműködés sikeressége esetén az eljárás megszüntetésre kerül, büntetés kiszabása nélkül.

A bírónő egyértelműsítette, hogy a sértett további kárigénnyel állhat polgári jogi követelés alapján.

Forrás: bvz.at