Szeptember közepére készül el a csomópont Sopronkövesd új benzinkútjánál

Fotó: cyberpress.hu

Hónapok óta építkezések nyomait láthatják a 84-es főúton közlekedők Sopronkövesd határában, a Nikitsch (Füles) felé vezető út kereszteződésénél. Egy ideje azt is tudni lehet, hogy üzemanyagtöltő állomás épül, térségi vállalkozás terjeszkedik.

A FullEnergy több, mint 25 éve van a szakmában, a töltőállomás üzemeltetés mellett az üzemanyagkereskedelemben is meghatározó szereplő az észak-nyugati régióban. A Sopronból indult vállalat dinamikusan növekszik, két helyi és egy kapuvári benzinkútja után hamarosan Sopronkövesden nyithat új üzemanyagkutat.

A Nagycenk – Sopronkövesd közötti szakaszon a 102-es kilométernél emiatt mindkét irányban forgalomkorlátozás van érvényben. Az UTINFORM közlése szerint az építési munkálatokkal járó korlátozások várhatóan 2023. szeptember 15-e délig tartanak. Ez idő alatt készül el az új csomópont, ami lehajtó sávot biztosít a település északnyugati részének megközelítésére. A Franciska major és a település beépített része egyre közeledik egymáshoz, sokan választanak maguknak új ingatlant Sopronkövesden.

Fotó: cyberpress.hu

A lakópark szélén megvalósuló töltőállomáson a kútoszlopokon túl shop épület és autómosó állások is létesülnek. A település képviselői tavaly nyáron fogadták a Full-Sopron Kft. vezetését, akik arról számoltak be, hogy a beruházás a kalkulációk szerint 300-350 millió forintot tesz ki, melyhez hozzávetőlegesen 98 millió forintos nyertes támogatást tudnak felhasználni. A munkákat a hatósági áras üzemanyag fenntartása hátráltatta, a beruházásnak a pályázat előírásai szerint 2023 őszére kell befejeződnie.

Fotó: cyberpress.hu

A sopronkövesdi képviselőtestület korábbi határozatából kiderül, a Franciska-lakópark és ipari terület megnövekedett forgalmának lebonyolítása, továbbá a kialakítandó önkormányzati közutak megközelíthetősége érdekében a 84. sz. főút és a Fülesi út kapcsolatánál a közútkezelő által előírt lehajtó sáv megvalósításának költségeihez a község is hozzájárul, a beruházási összeg 10%-ával egyező, maximum 5,5 millió forintos összeggel. Az egyezség szerint területarányosan vállalták a felek a költségek fedezését. A fejlődő lakóövezetben több, mint száz telek alakítható ki, így a gépkocsiforgalom is jelentősen bővülhet a közeljövőben.

Fotó: cyberpress.hu

Töltőállomás legközelebb a két szomszédos településen érhető le, Nagycenken (9 km) és Lövőn (6 km) a MOL-hálózatába tartozó benzinkutak üzemelnek.