Soproni Rendőrkapitányság: Az idősek biztonságáért!

fotó: SRK

Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az idősek biztonságáért indítottak egy új programsorozatot.

Az “Idősek Biztonságáért és Közösségépítésért” program keretében egy kihívásokkal teli interaktív játék megoldásával kapnak biztonságuk védelmében hasznos tanácsokat a szépkorúak.

A közösségi médiát egyre többen, egyre szélesebb körben használják. A felhasználók életkora a fiatalabb és az idősebb korosztály irányába is kibővült. Az idősebb korosztály tagjai – eddig korábban nem tapasztalt életkorban is – egyre gyakrabban vannak jelen különböző online felületeken.  Ennek pedig az a következménye, hogy megnövekedett az interneten ellenük elkövetett bűncselekmények száma.

A múlt héten indult program során az eredetileg fiataloknak kifejlesztett „Szabadítsátok ki Gordont” elnevezésű internetbiztonsági játékot veti be az idősek felvilágosítására Cservenák Helga r. őrnagy és Rafai Zoltán szenior r. alezredes bűnmegelőzési szakemberek.  Az eseményen az elsők között részt vevő Ciklámen” Idősek Klubja és a “Lila Akác” Idősek Háza tagjai az elméjüket ébren tartó játékon kívül számos hasznos tanáccsal lettek gazdagabbak, amelyekkel kapcsolatos kérdéseiket, tapasztalataikat is volt lehetőségük a szakemberekkel megbeszélni.

Az időseknek nyújtott internetbiztonsági oktatás és támogatás segíthet csökkenteni a kibertámadások és adatsértések kockázatát, és lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan és magabiztosan használják az online teret.

 

fotó: SRK

Internetbiztonsági tanácsok, amelyekkel segítsük idős szertetteinket:

  1. Erős jelszó használata: Használjanak erős jelszót minden fiókukhoz. Például: “Kedv3sJ3lszo!”
  2. Ne osszanak meg személyes információkat: Ne adjanak meg idegeneknek személyes adatokat, információkat az interneten.
  3. Ne kattintsanak ismeretlen linkekre: Sohase kattintsanak csábító, olcsó ajánlatokat, nyereményeket tartalmazó linkekre.
  4. Vigyázzanak az online vásárlásnál: Csak ismert és megbízható weboldalakon vásároljanak.
  5. Pénzügyi adatok védelme: Soha ne osszák meg a banki információikat, például a bankkártya számukat vagy a jelszavukat az interneten.
  6. Ismerősnek jelölések: Ne jelöljenek be a közösségi oldalon ismerősként idegeneket! Sohase higgyenek az internetes ismerősök szerelmi vallomásának, vagy anyagi hasznot ígérő ajánlatainak.
  7. Ne fizessenek linken keresztül: Emailben, vagy egyéb üzenetben kapott fizetési felszólításnak még akkor sem kell eleget tenni ha az látszólag egy hatóságtól érkezett.
  8. Ellenőrizzék le az e-mailek címét: Az e-mailek olvasását mindig a feladó címével kell kezdeni! Ismeretlen, gyanús feladótól érkező leveleket azonnal törölni kell!
  9. Ne hagyják a gépet felügyelet nélkül: Mindig jelentkezzenek ki, amikor befejeztél az online tevékenységet.
  10. Kétlépcsős azonosítás használata: Aktiválják a kétlépcsős azonosítást az online fiókukhoz.

 

A program iránt érdeklődők jelentkezését sopronrk@gyor.polce.hu email címen várják a szakemberek.

 

 

 

 

forrás: Soproni Rendőrkapitányság