Sopronba érkezik Orbán Viktor és kormánya jövő héten

A kormányfő háromnapos stratégiai kormányülést hívott össze Sopronba – értesült az Origo, amely az információi megerősítését kérte Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnöktől. A jövő hét elejére tervezett tanácskozás nem lesz sajtónyilvános, az ott megbeszélteket a csütörtöki Kormányinfón fogja részletezi Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az értesülések szerint a kormányülés napirendjén lesz az Ukrajnában zajló háború, annak nemzetközi összefüggései és Magyarország szilárd elkötelezettsége a béke és a mielőbbi tűzszünet mellet – írja a kormányközeli portál.

A háború mellett Brüsszel szankciós politikájának gazdasági hatását, a hazai energiastratégiát, az infláció elleni küzdelmet vitathatják meg, továbbá lehetőség nyílik a vidékfejlesztési stratégia és a magyar tudomány perspektívájának megbeszélésére.

Az Origo ismerteti, a felsorolt témák aktualitását alátámasztja a jövő csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs, amelyre – Havasi Bertalan közlése szerint – Orbán Viktor is elutazik majd. Mint ismert, a nemzeti konzultáción a magyarok 97 százaléka nemet mondott a brüsszeli szankciókra. A szankciók miatt megnövekedett energiaárak egész Európában, így Magyarországon is megnövelték az inflációt. A tizedik uniós szankciós csomag tervezete is tartalmaz energiára vonatkozó részleteket. Minden bizonnyal ezekről és a Brüsszellel zajló tárgyalásokról is szó esik majd a soproni stratégiai kormányülésen.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédje Sopronban a Hűség Napján 2021-ben / Fotó: cyberpress.hu