Sikeresen zárult a vármegye munkaerőpiaci és ifjúsági garancia programja

GINOP-5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra

Sikerrel zárult a GINOP-5.1.1 munkaerőpiaci program Győr-Moson-Sopron Vármegyében, melynek zárókonferenciájára 2023. november 22. napján került sor a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Dísztermében.

Széles Sándor főispán köszöntő beszédében kitért a vármegye foglalkoztatást erősítő munkaerőpiaci program jelentőségére, hangsúlyozta annak értékteremtő jellegét, melyre az elmúlt 8 év kihívásai miatt is nagy szükség volt.

Kövecses Tímea a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztály Aktíveszköz-kezelő Osztály osztályvezetője elmondta, hogy a programba vont több mint 5000 álláskeresőnek személyre szabott segítséget nyújtottak a projektben dolgozó munkatársak vállalkozóvá válás, bérjellegű támogatások vagy képzés segítségével. A személyes segítségnyújtás egyben a vármegye gazdasági stabilitásának erősítését is jelentette.

A program vármegyei eredményeit Mentes-Tóth Alíz projektmenedzser ismertette. Előadásában beszámolt az elvárt indikátorok teljesülésének mértékéről, a programra fordítható 5,6 milliárd Ft felhasználásának módjáról. Az Út a munkaerőpiacra elnevezésű programba bevont álláskeresők közül még fél esztendővel annak lezárultát követően is mintegy 76 %-uk dolgozik, vagy tartja fenn vállalkozását, ez igen jó aránynak számít. A program keretében képzésbe vont álláskeresők 40%-a a képzésnek köszönheti szakképesítés megszerzését.

Munkáltatói részről Kiss Gábor, a Vilmos Park Városüzemeltető Kft. igazgatója mondta el tapasztalatát a bérköltség-támogatásról, hangsúlyozta, hogy a vállalat stabilitásában, növekedésében kulcsszerepet játszott a támogatások igénybevétele.

Vállalkozóvá válási tapasztalatait osztotta meg a meghívottakkal Szombati-Serfőző Eszter, a Labdabanda Tenisziskola alapítója. Elmondta, hogy egy álom vált valóra, amikor a program segítségével a saját tenisziskoláját kezdte el építeni 2019-ben, amely azóta is virágzik.

A zárórendezvény felszólalói között Mile-Tóth Judit ékszerkészítő munkásságával, a projekt nyújtotta támogatás jelentőségével is megismerkedhettek a meghívottak.

A rendezvényen a Széchenyi 2020 keretében megvalósult projekt szakmai eredményei és munkáltatói beszámolói mellett a résztvevők tájékoztatást kaptak a vármegyében hamarosan induló GINOP Plusz – A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése – programról.

GINOP 5.2.1-14-2015-00001 az Ifjúsági Garancia

2023. november 23. napján került sor a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Dísztermében az Ifjúsági Garancia GINOP 5.2.1-14-2015-00001 projekt zárórendezvényére.

Dr. Kálmán János igazgató úr köszöntőjében kiemelte a fiatalok részére nyújtott támogatások és szolgáltatások fontosságát és hatékonyságát. Kövecses Tímea az Aktíveszköz-kezelő Osztály vezetője elmondta, hogy az Ifjúsági Garancia GINOP 5.2.1-14-2015 kiemelt projekt közel 8 éven keresztül segítette az álláskereső, inaktív fiatalok munkaerőpiaci integrációját, valamint köszönetet mondott az összefogásért, amely kulcsfontosságú volt a projekt sikeres lezárásához.

Ezt követően Takács Éva projektmenedzser számolt be a projekt számszerű eredményeiről és tapasztalatairól. A támogatás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt összköltsége Győr-Moson-Sopron Vármegyére vonatkozóan 2 873 231 402 Ft volt. A megvalósítás főbb keretei; a rendelkezésre álló forrás és a megvalósítási időtartam több alkalommal módosításra került 2015. január 1. és 2023. december 31. között. Az Ifjúsági Garancia Programba összesen 4985 fő lépett be, amelyből a támogatással foglalkoztatott 25 éven aluli fiatalok száma 3256 fő volt. A megvalósítók a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együttműködésben a Kormányhivatalok és a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályai. A Kormányhivatal a Járási Hivatalok Foglalkoztatási Osztályain kívül a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal és a Győri Szakképzési Centrummal dolgozott szoros együttműködésben a fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében. Az indikátorok és hatásvizsgálati mutatók magasan a célértékek felett teljesültek.

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány képviseletében Író Máté mutatta be a GINOP-5.1.9-17.-2017-00010 elnevezésű projekt keretében zajló munkafolyamatokat és tapasztalataikat, amely a fiatalok vállalkozóvá válási törekvéseit segítette. A gyakornoki program tekintetében a Győri Szakképzési Centrum részéről Gede Eszter kancellár számolt be együttműködési és munkaerőpiaci tapasztalatairól. A támogatott oldalt képviselte a Kávé Bár Bt. ügyvezetője Józsi Erik, aki bérköltség támogatással kapcsolatban osztotta meg visszajelzéseit.

A projektekről további bővebb tájékoztatás elérhető:

https://www.munka.hu

https://ifjusagigarancia.gov.hu/

https://www.kormanyhivatalok.hu/