Rangos országos elismerés Sopron felelős cégének: Holnap Városáért Díjat nyert az STKH

Fotó: cyberpress.hu archívum

A Holnap Városáért Díjat a fenntarthatóbb, élhetőbb környezetre törekvő, magasabb életminőséget támogató vállalkozások és intézmények nyerhetik el. Az erős mezőnyt felvonultató országos megmérettetésen rangos elismerésben részesült az STKH, amely 2016 után második alkalommal, ezúttal saját kategóriájában egyedüli díjazottként nyerte el a Holnap Városáért Díjat. Ahogyan a munkásságukat bemutató pályázati anyag címében is vallják, számukra a hulladékgazdálkodás több, mint hivatás.

2023-ban, a COVID után ismét meghirdetésre került a Holnap városáért Díj, melyre először a City Hungary Program részeként 2013-ban lehetett először pályázni. Rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált, a nemzeti fenntartható városdíj. A 2023-as nyertes pályázók a díjakat 2023. december 4-én, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban vehették át. A Holnap városáért Díj fővédnöke 2013-tól Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke.

Nem mindegy, hogyan élünk! Ezzel a felhívással szólították meg a természeti környezet védelme iránt elkötelezett vállalatokat a díj alapítói, amely egyben az idei pályázat jelmondata is.

Az STKH a közszolgáltatóként elvégzett feladatai, vagyis a kommunális és az elkülönítetten gyűjtött hulladék előírásoknak megfelelő begyűjtése és kezelése, valamint a körkörös gazdaság irányelveinek támogatása mellett, mindent megtesz az egészséges környezet megtartása és az értékek, erőforrások megóvása érdekében.

A Sopron városával összesen 260 településen több, mint 100.000 ügyfél számára hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosító vállalat a működése tervezése során kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti és társadalmi tényezőkre. Aktívan tesznek azért, hogy a működésükből eredő környezeti hatásokat mérsékeljék, emellett a legfontosabb céljaik közé emelték a lakosság bevonását. Szeretnék elérni, hogy a hulladék felelős és környezettudatos kezelése beépüljön és rögzüljön társadalmunk legalapvetőbb hétköznapi szokásai, alapértékei közé.

Kollégáink társadalmi felelősségvállalás, dolgozói összefogás keretén belül cserélik le a szelektív szigetek tájékoztatóit Kőszegen / Fotó: STKH

Hangsúlyozzák, hogy sok kicsi tényleg sokra megy és azt, hogy ha összefogunk és mindannyian vállaljuk a felelősséget saját hulladékunkért, akkor egy kis odafigyeléssel jelentős változásokat érhetünk el. Ezért a vállalat vezetősége az elmúlt években egy hosszútávú, komplex edukációs és szemléletformálás stratégia mellett köteleződött el. Az STKH számos olyan kezdeményezést indított, melyek rávilágítanak a hulladékhoz köthető káros környezeti hatásokra, következményekre és veszélyekre, feltárják az okokat és az összefüggéseket, emellett pedig megmutatják a megoldásokat, a jó gyakorlatokat és a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

A közszolgáltató célja, hogy az Európai Uniós SDG (fenntartható fejlődési célok) célok mutatószámaival összhangban régiónkban emelkedjen a szelektált hulladék aránya, ezzel párhuzamosan pedig csökkenjen a lerakóra kerülő vegyes hulladék aránya. Vagyis tartsuk körforgásban az értékeinket, és amit csak lehet, szelektáljuk, dobjuk a megfelelő gyűjtőbe. Mindehhez a közszolgáltató könnyen befogadható és azonnal hasznosítható tudásanyagot biztosít a hulladék kezelésével és hatásaival kapcsolatos legkülönfélébb témákban. Az STKH weboldalán elérhető és folyamatosan frissülő, bővülő Tudástárban rengeteg hasznos tudnivalót, okos megoldást, gondolatébresztő olvasmányt és ritkán hallott érdekességet találunk, melyek után biztosan megváltozik majd, amit a hulladékunkról eddig gondoltunk. Az ingyenesen letölthető vagy online is lapozható Szelektív Kisokos című kiadványukban pedig villámgyorsan rátalálunk a válaszokra a szelektálással kapcsolatos szinte összes kérdésünkre.

A Holnap Városért Díj elnyerése egy olyan visszajelzés, amely azt mutatja, hogy az STKH jó úton jár. Továbbra is elkötelezetten haladnak tovább a megkezdett úton, hiszen nem is kérdés, hogy együtt sokkal könnyebb