Október az emlőszűrés hónapja – a kormányhivatal a népegészségügyi szűrésre hívja fel a figyelmet

A rák valamilyen módon mindenkit érint. Évente az Európai Unióban megközelítőleg 2,7 millió embert diagnosztizáltak daganatos betegséggel, és további 1,3 millió ember vesztette benne életét.

Az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Magyarországon évente kb. 8000 új emlőrákos beteget fedeznek fel és kb. 2000 nő hal bele. A rák olyan diagnózis, amely jelentős hatással van a betegekre, és súlyosan érinti családjuk és barátaik életét is.

Ma Európában a világ népességének tizede él, de a világ rákos megbetegedéseinek egynegyede található itt. Határozott fellépés nélkül a rák miatti halálesetek száma 2035-re várhatóan 24 %-kal fog nőni az EU-ban, és ezzel a rák az EU-n belüli halálozások fő okát fogja jelenteni.

Az egyik ilyen daganatos megbetegedés az emlőrák ami „dobogós” helyen áll a leggyakrabban előforduló, nőket érintő megbetegedések között. Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, Magyarországon 2001 óta szervezett szűrési rendszer keretén belül személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek.

A szervezett szűrésre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal és az érintett egészségügyi szolgáltatók (szűrőállomások) közös koordinációjával hívják be az érintetteket.

Hozzáférés az ellátáshoz:

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szervezett mammográfiás emlőszűrés a korai felismerés érdekében eredményes módszernek minősül. Ennek keretében egy kockázatok alapján meghatározott lakossági csoport tagjai rendszeresen (kétévente) a betegség kimutatására alkalmas vizsgálaton (mammográfiás vizsgálaton) vehetnek részt személyes megszólítás és tájékoztatás alapján, önkéntes megjelenéssel.

A vizsgálómódszer:

Az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia) végzése, melyet kötelezően az emlő fizikális (tapintásos) vizsgálata előz meg. A vizsgálat pár percig tart, fájdalommal nem, csak minimális kényelmetlenséggel jár, mely során két-két különböző irányú felvétel készül. A felvételeket kötelezően két szakorvos értékeli, azaz kettős leletezés történik.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal fontosnak tartja, hogy aki népegészségügyi szűrésre kap meghívást az éljen vele! A szűrési ciklusáról a Kormányhivatal szűrési koordinációjánál lehetséges: a nepegeszsegugy.titkarsag@gyor.gov.hu e-mail címen.