Nő a forgalombiztonság a 8518-as út fertőszéplaki szakaszán (FOTÓK)

Felújították a 8518-as utat Fertőszéplak átkelési szakaszán / Fotó: cyberpress.hu

Hivatalosan is átadták a Fertő-parti út egyik újabb szakaszának korszerűsítését, az 8518-as jelű Fertőendréd – Sopron összekötő utat mintegy 0,9 kilométeres hosszon fejlesztették, ez Fertőszéplak Nagy Lajos és Soproni utcáját érintette. A szegélykővel, vízelvezető rendszerrel, kerékpárforgalmi létesítménnyel és új gyalogátkelőhellyel kialakított út hozzájárul a rendezett településképhez.

A kormányzati Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként a 7+547 és 8+430 kilométerszelvények közti szakaszon újulhatott meg az út uniós társfinanszírozásban. A beruházás Fertőszéplak átkelési szakaszát érintette, ahol az elöregedett, egyenetlen, töredezett felületű burkolatot cserélték le a szakemberek. A felújítás során az aszfalt réteget le kellett marni, majd két új aszfalt réteg, 4 centiméteres kopóréteg és 7-12 centiméter közötti kötőréteg beépítésére került sor.

Azokon a szakaszokon, ahol teherbírás hiányt tapasztalt a tervező, további 7 centiméteres aszfalt réteg és zúzottkő alapréteg került beépítésre.

A szakaszon több száz méter szegélysor épült, biztosítva a víz elvezetését, a kerékpárosok biztonságos közlekedése pedig kialakított kerékpársávon valósulhat meg. A kivitelezés során a két pár buszmegálló peronját és az öblök burkolatát is szintre kellett emelni, a szegélyt át kellett építeni és az autóbuszöblöket is le kellett burkolni. Sor került a KRESZ táblák cseréjére és új tartós burkolati jelek festésére is. A kivitelezési munkákat a nyertes kivitelező Euroaszfalt Kft. végezte el. A kivitelezés időtartama 120 nap volt. A beruházás teljes költsége bruttó 279 302 291 Ft.

A beruházás ünnepélyes átadásán 2023. szeptember 12-én a résztvevőket Barcza Attila országgyűlési képviselő köszöntötte,

majd beszédet mondott Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke,

Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere

és Kecskeméti Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója.

A beruházások megvalósulását követően nőtt a forgalombiztonság és nagymértékben javult az út szolgáltatási színvonala. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Barzca Attila az átadó kapcsán emlékeztetett, célul tűzték ki a Fertő-parti út teljes felújítását, amelyben jó ütemben haladnak előre.  Mint lapunk is korábban megírta, többek között a Sopron – Balf, a Fertőboz – Hidegség szakaszokon is új aszfaltburkolatot terítettek le, de tavaly megújult a fertőbozi átkelési szakasz is. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, már csak mintegy öt kilométer hiányzik a teljes felújításból. A fejlesztésben együttműködő közúti igazgatóságtól és a vármegyei önkormányzattól azt kérte, dolgozzanak továbbra is közösen azért, hogy a hátralévő szakasz is meg tudjon újulni.

A projektösszefoglalóból kiderül, az út napi forgalomnagysága 3350 jármű.

A sajtóközlemény kitér arra, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg Győr-Moson-Sopron vármegyében a TOP-1.3.1-16-GM1-2021-00002 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Győr-Moson-Sopron megyében III.” című projektet.  A teljes projekt bruttó 1,801 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg. A projekt a TOP-1.3.1-16 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósult meg.

Fotók: cyberpress.hu