Nem jogerősen fél év felfüggesztettre ítélték a kisiklott gyseves vonat vezetőjét

Forrás: Monatsrevue/Thomas Lenger

A Münchendorf térségében tavaly történt vasúti baleset kapcsán január 25-én tartottak bírósági tárgyalást Bécsújhelyen, a most 53 éves mozdonyvezetőt gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg. A vasúti szerencsétlenségről során egy ember életét veszítette.

Előzmény: 2022. májusában egy Sopronkeresztúr felől Bécsen át Pozsonyligetfaliba közlekedő csatolt motorvonat állítólagosan a megengedett sebességet jóval meghaladva közlekedett, majd ismeretlen okból letért a vágányról. A kisiklott és részben felborult GYSEV Ventus motorvonatban utazók közül egy ember meghalt, hárman – köztük a vonat vezetője – súlyosan megsérült.

A mozdonyvezető a tárgyalás elején ártatlannak vallotta magát. Elmondta, 35 éve mozdonyvezető, és évek óta hetente kétszer teljesített szolgálatot a balesetben érintett vasútvonalon. A baleset okát jelzavarban látja – adta elő az ORF Burgenland tudósítása szerint a vádlott, mely szerint a münchendorfi pályaudvar kijárati jelzőberendezése teljes sebességet jelzett, majd gyorsított. A vonat végül egy váltó környékén kisiklott.

Az akkori diszpécser a keddi bírósági tárgyaláson azt erősítette meg, hogy fennakadás volt az vasútvonalon, ezért a vonatot egy másik vágányra terelték át. Azt azonban nem tudta elképzelni, hogy a teljes sebességet engedélyeztek. A kirendelt igazságügyi szakember véleménye szerint szinte kizárt a jelzőberendezés meghibásodásának esélye. A szerelvény a baleset bekövetkezte előtt 145 km/ó sebességgel haladt 60 km/ó helyett, a vészfékezés ellenére kisiklott.

A tárgyaláson ítéletet hirdettek, ám az nem jogerős. A magyar mozdonyvezetőnek hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az eljáró hatóság.