Nagyobb oldaltávolságot! Figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki Sopron környékén!

Fotó: cyberpress.hu

Új típusú figyelmeztető táblákat helyeztek ki a 8527-es úton Sopron és Fertőrákos között, amely a balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet. Jó tudni, hogy 1,5 méter a biztonságos előzési oldaltávolság autós és kerékpáros között a közutakon. Már csak azért is, mert a közlekedés nem egyéni műfaj, tudatosan, egymásra figyelve ajánlott részt venni benne.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezőinek kezdeményezésére a Magyar Közút Zrt. az ORFK-OBB támogatásával Sopron-Tómalom térségében is kihelyezésre került több ilyen tábla.

A fertőrákosi úton annak ellenére nagy a kerékpáros forgalom, hogy az erdő alján kiépített kerékpárút is található, ezért a tábláknak kettős szerepe is van. Egyfelől a biciklisek jelenlétére tudja felhívni azok figyelmét, akik a keskeny út és a sebességkorlátozások ellenére túlvállalnák magukat. Másfelől a ajánlást fogalmaz meg arra, hogyan nem veszélyeztetik az egy nyomon közlekedő járműveket a nagyobbak.

Az európai sztenderdek alapján lakott területen belül egy, azon kívül másfél méter a biztonságos előzési oldaltávolság. Bár a magyarországi KRESZ jelenleg csak megfelelő oldaltávolságot ír elő, a hazai közlekedési jogszabályok frissítése e téren is napirenden van.

Fotó: cyberpress.hu