Mutatjuk a légkondicionált helyiségeket, ahová a hőségriadó elől menekülhetünk Sopronban

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 15-én (szombat) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerda) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki – közölte Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a katasztrófavédelem  tájékoztatása alapján.

A szakmai szervezetek arra kérik az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A hőségriadó ideje alatt a lakosság igénybe veheti a légkondicionált közintézményeket, mutatjuk Sopronban melyek ezek az épületek.

Fontos felhívni a szabadtéren dolgozók figyelmét bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat, a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A fokozott folyadékbevitel mellett szükség esetén igénybe vehetők a nagyobb befogadóképességű intézmények is. A városi honlapon közzétett légkondicionált helyiségek listája a következő:

  • TESCO Áruház – Sopron, Ipar krt. 30.
  • INTERSPAR Hipermarket – Sopron, Selmeci u. 15-17.
  • SOPRON PLÁZA – Sopron, Lackner Kristóf u. 35.
  • ALPHA PARK Üzletközpont – Sopron, Győri út
  • FAMILY CENTER Üzletközpont – Sopron, Ipar körút 31.
  • Inkubátorház – Sopron, Verő J. u. 1.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat.

Forrás: sopron.hu, BM OKF