Mentett állatoknak készítettek jóvátételi felajánlást a sopronkőhidai börtön elítéltjei

Forrás: BVOP

Szabászati hulladékból folton-folt varrástechnikával pihenőpárnákat és különböző játékokat készítettek mentett állatoknak a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben büntetésüket töltő elítéltek. A párnákat jóvátételi felajánlásként 2023. június 30-án adták át a Tómalmi Üdülő aulájában a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület vezető-elnökének, Tölli-Molnár Beátának.

Az átadó ünnepségen elhangzott, hogy a programba önkéntesen jelentkező elítéltek négy hónap alatt olyan párnákat és ruhalabdákat készítettek, amelyek segítséget nyújtanak az egyesületnek, hogy komfortosabban helyezhessék el a mentett állatokat.

A párnák és labdák minden elemét saját kezűleg készítették a fogvatartottak.

A foglalkozásokban támogatást az EFOP szakmai vezetője és helyi szakmai megvalósítója nyújtott a fogvatartottaknak.

A Foglalkozási rehabilitációs projektelem 2022. októberétől indult, az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosítószámú, “Fogvatartottak reintegrációja” című projekt keretében a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben, azon fogvatartottaknak, akik munkáltatásba nem bevonhatóak. Ezen célcsoport számára kiemelten fontos egy olyan program biztosítása, ahol szinten tartják, illetve fejlesztik a munkavégző képességeiket, készségeiket, hogy szabadulásukat követően jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon és ezáltal a bűnismétlési kockázatuk csökkenjen. A termékeket tizennégy fogvatartott nagy lelkesedéssel szabta, vágta, varrta, tették mindezt azért, hogy a múltbeli hibáikat jóvátegyék.

A projekt célkitűzéseként az újrahasznosítást szem előtt tartva a párnákhoz az intézet mellett működő Ipari és Szolgáltató Kft. varrodájában fel nem használt maradék anyagokat hasznosították.

A program az “EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, “Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt „Foglalkozási rehabilitációs projektelem” részeként valósult meg.