Megújuló energia felhasználását eredményező beruházás a Soproni Egyetemen

Fotó: Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem mindennapi működése során óriási hangsúlyt fektet a fenntarthatóság elveinek megvalósítására, működését zöld törekvései folyamatosan áthatják. Mindezeket alátámasztja előkelő pozíciója az UI GreenMetric ranglistán, illetve az a tény is, hogy az Oxfordi Egyetem invitálására egyedüli magyar egyetemként kapott meghívást a Természet Pozitív Egyetemek Szövetségébe.

Elkötelezettségében nagy lépést tett a KEHOP-5.2.2 kódszámú Pályázati Felhívás keretében indított projekttel, amely az energetikai korszerűsítésre és a megújuló energiaforrások hasznosítására összpontosít. A 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósuló beruházással olyan úttörő energetikai fejlesztés indul, amely korszakos lépést jelent a megújuló energiaforrások kiaknázásában. A Soproni Egyetemen, a biomassza hőtermelés alapú ellátásrendszer kiépítésével négy épületegyüttes fűtése és melegvíz ellátása válik környezetbaráttá és fenntarthatóbbá. Az erről szóló kivitelezői szerződést, a sikeres közbeszerzési eljárást követően 2023. augusztus 11-én írta alá a Soproni Egyetem rektora, Prof. Dr Fábián Attila mellett, Khaut András, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt igazgatóság elnöke, Kassai Zoltán, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt vezérigazgatója és Pintyőke Marcell, az EB Hungary Invest Ingatlan Fejlesztő és Építőipari KFT operatív igazgatója.

Az elindított projekt célja a hőenergia-termelő rendszerek korszerűsítése négy épületegyüttesen keresztül. Az energetikai beruházás magában foglalja a Bajcsy Zsilinszky úti Központi Campust, az itt található kollégiumokat és a GT épületet, továbbá a Benedek Elek Pedagógiai Kart és az Aranykapu Tagóvodát, valamint a Soproni Egyetem Baross úti kollégiumait.

Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora elmondta: a fejlesztés azért nagyon fontos, mert energiabiztonságot ad, ettől kezdve nem függünk a gáztól. Lesz egy alternatív lehetőség, bármikor tudunk váltani a két energiaforrás között, hogy ne forduljon elő olyan leállás, mint amilyenre az elmúlt tanévben szükség volt az elszabaduló energiaárak miatt. A későbbiekben százmillió forint nagyságrendben napenergia-rendszer bővítést is tervezünk.

A projekt keretében korszerű, fenntartható hőtermelő rendszerek épülnek ki, amelyekben kiemelt helyet kapnak a biomassza kazánok. Az új hőtermelő rendszerek környezetbarát megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a fosszilis tüzelőanyagok csökkentését és kiváltását.

Ez a projekt nem csupán egy lépés az egyetem fenntarthatósági céljai felé, hanem a környezetvédelem és a zöld energiatermelés iránti elkötelezettség példája is. A Soproni Egyetem büszkén vállalja a szerepét a fenntarthatóság előmozdításában és az energiatermelés környezetbarát megközelítésének népszerűsítésében.