Megemlékezést tartottak a doni áttörés nyolcvanadik évfordulóján (FOTÓK)

A Don-kanyar véres ütközetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékező ünnepség Sopronban, a Deák téri második világháborús emlékműnél 2023. január 14-én szombaton/ Fotó: cyberpress.hu

A doni áttörés nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékező ünnepségen dr. Pozsgay Péter t. főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) megyei elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Farkas Ciprián osztotta meg gondolatait. A magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb tragédiáját felelevenítve dr. Sarkadi Sándor történész mondott gyújtó beszédet.

A Deák téri második világháborús emlékműnél dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, majd a Fidesz önkormányzati képviselői és dr. Sarkadi Sándor egyetemisták kíséretében helyezték el a megemlékezés koszorúit. A nagy számban megjelent résztvevők közül sokan helyezték el a kegyelet gyertyáját is az emlékmű lábazatán.

A megemlékezést követően indultak útnak a MATASZ Don-80 Teljesítménytúra résztvevői, akik kilencórás szintidő és 35 kilométer teljesítése után este érkeznek meg Sopronkövesdre, ahol további kapcsolódó eseményeket tartanak.

Néma főhajtással kezdődött a rendezvény, a napokban elhunyt rendőr főtörzsőrmestert gyászoltak Sopronban / Fotók: cyberpress.hu