Lezárult a Sopron Térségi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése

A hulladékkezelő rendszer továbbfejlesztése, magasabb szintű hulladékkezelés megvalósítása, és a költség-hatékonyság növelése mellett a hulladékkezelő kapacitások bővítése volt a célja annak a 47 települést érintő projektnek, amelyet mintegy 1,1 milliárd forintból valósított meg a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.

A „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Sopron térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt (KEHOP-3.2.1-15-2017-00017) zárórendezvényét november 23-án, csütörtökön tartották Sopronban. Az eseményen Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke és Kosztka László, a Közszolgáltató STKH ügyvezető igazgatója számoltak be a projekt egyes elemeiről, és mutatták be a megvalósulás főbb állomásait. Az eseményen kiderült, hogy a program keretein belül a meglévő hulladékkezelési technológiát tovább korszerűsítették, kiegészítve ezzel a korábbi fejlesztési pályázatok (KEOP) keretében megvalósult hulladékgazdálkodási rendszert.

A projektidőszakban a társulás területén az alábbi beruházások valósultak meg:

• A hulladékáramokat figyelembe véve a kommunális hulladék mechanikai előkezelése továbbfejlesztendő a térségben, az utóaprítás kiépítésével, a csarnokrendszer bővítésével a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének jelentős csökkentése érdekében. A csarnok építésére tartalék terület állt rendelkezésre a regionális célok fejlesztése érdekében.
• Szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzése az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási tervben előírt fajlagos mennyiségek teljesítéséhez.
• Optikai válogató berendezés telepítése a cséri válogatósorhoz kapcsolva. Ez régiós fejlesztésként vált szükségessé.
• Kommunális hulladékgyűjtő autók beszerzése a meglévő 10 évesnél idősebb hulladékgyűjtők fejlesztése érdekében.
• Szállítójármű beszerzése a hulladékudvarok akadálymentes kiszolgálására.
• Zöldhulladék gyűjtő tehergépkocsi beszerzése.

A projekt elszámolható összes költsége: 1 milliárd 94 millió Ft.

A projekt támogatási összege: 980 millió Ft.

Fotó: cyberpress.hu archívum!