Kormányablak nyitott Fertődön

Forrás: GYMSVKH Főispáni Kabinet

Okmányirodából átalakított kormányablakot avattak a héten Fertődön, a térségi kisváros Kulturális és Szolgáltató Központ kapott helyet a modern megjelenésű szolgáltatási pont.

A 2010-et követen bevezetett közigazgatási reformok eredményeképp a korábbi okmányirodák mára már szinte mindegyike kormányablakká fejlődött, a fertődi az egyik utolsók között volt az átalakulás sorában. A reforomok beválltak, a kormányablakok országszerte jól szolgálják ki az ügyfelek igényeit, egyre bővülő szolgáltatásokat kínálnak az állampolgárok számára.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal illetékességi területén tizenkét kormányablakot működtet. A kormányhivatal híradásából kiderül, több mint 2500 ügytípussal lehet a kormányablakokhoz fordulni, de az ügyintézések 75%-a 15 ügytípusra korlátozódik. Ezek elsősorban okmányügyek.

A csütörtöki átadón dr. György István területi közigazgatzásért felelős államtitkár elmondta már csak három olyan okmányiroda van, amely jövőre kormányablakká alakul. Hozzátette: a második generációs kormányablakokkal egy olyan hálózat jött létre, amely a legkorszerűbb kereskedelmi bankokkal is felveszi a versenyt.

Úgy értékelte, az ügyintézők felkészültek, ügyesek, tájékozottak, jól alkalmazzák a jogszabályokat, és meg tudják valósítani azt, amit a kormány több mint tíz éve célul tűzott ki.

A gyorsabb és hatékonyabb szolgáltatás egyúttal ügyfélbarát is, az államtitkár szerint a várakozási idő átlagosan valamivel több mint 17 perc, amit szeretnének csökkenteni. Az ügyintézési idő országosátlaga 9 percnél kevesebb, Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig az országos átlag alatt legalább fél perccel teljesítenek az ügyintézők.

Hangsúlyozta, hogy a kormányablak-hálózat kialakítása a magyar közigazgatás történetében kifejezetten sikertörténet.

Széles Sándor főispán arról beszélt, hogy a Fertődön kialakított kormányablakkal nemcsak a város, hanem a környező települések mintegy 15 ezer lakosa is olyan szolgáltatást kaphat, amivel lényegesen javul az életminőségük.

Bognár Zoltán, Fertőd város polgármestere elmondta, hogy a városban 2000-ben nyílt meg az okmányiroda a Muzsikaházban, egy műemlék épületben. A kormányablakká átalakítással a létesítmény új helyre, a Kulturális és Szolgáltató Központ épületébe került, amely akadálymentes, nagy parkolóval rendelkezik és diszkrétebb ügyintézést tesz lehetővé.

Cím: 9431 Fertőd, Bartók Béla utca 5. A ép.

Nyitva tartás: H, Sz: 8:00-16:00, / K, CS: 12:00-16:00 / P: 8:00-12:00

Forrás: kormanyhivatalok.hu