Kerékpáros halálát okozta a figyelmetlen ajtónyitás Sopronban

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 58 éves férfival szemben, aki a megállás után figyelmetlenül nyitotta ki autója ajtaját, és az emiatt bekövetkezett balesetben meghalt a mögötte közlekedő kerékpáros.

A vádirati tényállás szerint az 58 éves vádlott 2022 márciusában egy soproni utcában parkolt le autójával, az útpadkával párhuzamosan. Ezt követően azonban figyelmetlenül nyitotta ki a jármű ajtaját, nem győződött meg róla, hogy mögötte milyen a közlekedési helyzet.

A vádlott mögött ugyanis kerékpárral közlekedett a 83 éves sértett, aki az ajtó kinyitásakor fékezni kezdett, elvesztette egyensúlyát és az úttestre borult. A sértett az eséstől olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy másnap, a kórházban elhunyt.

A terhelt közlekedése során megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a jármű ajtaját a vezető akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti.

Az ügyészség az elkövetővel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat, vele szemben öt évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a bíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

Az ügyben a nyomozást a Soproni Rendőrkapitányság munkatársai végezték, az érdemi döntést pedig várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni.