Katonákat toboroznának a tanárhiány leküzdésére Ausztriában

Laktanyából az osztályterembe vezényelnék át a néppárti (ÖVP) vezette minisztériumok a katonákat, az intézkedés célja a peadgógushiány enyhítése. A javaslatot nem mindenhol fogadják lelkesedéssel, azonban tanártársadalom legfőbb képviselti szervének vezetője, Paul Kimberger a keresztény szakszervezet (FCG) nevében támogatja, ő maga egykor milicista katonaként orientálódott az iskolába – számolt be az ORF Volksgruppen oldal.

Az ORF magyar nyelvű kiadása ismerteti, az osztrák védelmi és az oktatási minisztérium a tervek szerint a tanárhiány leküzdésére katonákat toborozna pályamódosítóként a tanári pályára. Eszerint célzottan toboroznak majd milicista katonákat, katonazenészeket és hadseregbeli sportolókat – jelentette be Martin Polaschek ÖVP-s oktatási miniszter és Klaudia Tanner (ÖVP) védelmi miniszter. Ezzel párhuzamosan a honvédelem témája ősztől nagyobb hangsúlyt kap a tanórákon, és két tiszt is bekerült az iskolai tankönyvbizottságba.

Az Osztrák Diákszövetség (ÖH) egyértelműen felszólalt ez ellen. „A katonáknak nincs helye az iskolai órákon. Az osztrák fegyveres erők nagyobb befolyása az osztályokban és a tantervben egy militarizált oktatási rendszer felé nyitja meg az utat“ – mondta Nina Mathies, az ÖH elnöke.

Az ÖH közölte, hogy a „militarizálódás elősegítése helyett az iskolarendszerben“ olyan témákat kellene a tantervekben meghonosítani, mint a klímaválság és a diszkriminációellenesség. „A tanárképzést és a tanári hivatást vonzóbbá kell tenni. Jobb munkakörülményekre, méltányos fizetésre és kisebb osztályokra van szükség“ – mondta Sarah Rossmann az ÖH elnökségi tagozatáról sajtóközleményben.

A döntés ellen számos ellenzéki párt is fellépett. Az osztrák Szocialista Párt (SPÖ) elnöke, Andreas Babler például közölte, „A postások mint rendőrök és most a katonák mint tanárok. Már ebből is látszik, hogy az ÖVP mennyire tönkretette hazánkat az elmúlt években.“

A tiltakozások ellenére Klaudia Tanner védelmi miniszter kijelentette, az új tanterv szeptembertől életbe lép, amely értelmében a honvédelem hangsúlyosabb oktatása is elindul.

Nyitókép illusztráció!